728x90 MM

Het Beste van 2018: Maarten Buser

2018 zit er (bijna) op. Onze medewerkers blikken terug op hun cultuurjaar. Vandaag is het de beurt aan Maarten Buser. Hij blikt terug op de muziek die het jaar voor hem kleurde.

2018 zit er (bijna) op. Onze medewerkers blikken terug op hun cultuurjaar. Vandaag is het de beurt aan Maarten Buser. Hij blikt terug op de muziek die het jaar voor hem kleurde.

2018 stond evengoed voor een heel groot deel in het teken van hedendaagse kunst en boeken, maar eindejaarslijstjes zijn en blijven voor de tien beste albums van het jaar. In 2018 bleken vooral vrouwen de prachtigste platen maakten, overigens net als in 2017. Zo komt het ooit nog wel goed met de emancipatie van de Top 2000.

10. Poliça & s t a r g a z e – Music for the Long Emergency
Een (elektro)popgroep en een orkest maken samen een album over de huidige politieke stand van zaken. Het resultaat is een allerminst eenvoudig te behappen plaat, maar wel eentje die geduld beloont.

9. Vicktor Taiwò – Joy Comes in Spirit
Mijn nominatie voor het over-het-hoofd-gezienste album van het jaar. En dat terwijl ‘Joy Comes in Spirit’ een intieme, spannende r&b-plaat is met een gezonde dosis vernieuwingsdrang. Fans van zowel Frank Ocean als Bon Iver: haal die schade in!

8. Black Panther: The Album
Opmerkelijk coherente plaat voor een diverse-artiesten-album, met dank aan Kendrick Lamar die de plaat samenstelde en op elk nummer even komt buurten. Het eindresultaat is weliswaar veel eenvoudiger dan Lamars reguliere werk, maar biedt meer dan uitstekende poprap.

7. tUnE-yArDs – I Can Feel You Creep Into My Private Life
Klinkt als een reïncarnatie van Nina Simone die opeens aan soul-, dance- en dubpop doet. Voor je het weet zing je vrolijk mee met stekelige teksten over feminisme, kolonialisme en culturele toe-eigening – en dat is natuurlijk de kracht van de plaat.

6. Joan As Police Woman – Damned Devotion
Voor mij de aanleiding om dit jaar eens in het oeuvre van Joan As Police Woman te duiken en alleen daarom al een notering waard. ‘Damned Devotion’ is bovendien een evenwichtige combinatie van intieme, verleidelijke soulpop en (elektronische) tegendraadsheid.

5. Dem Atlas – Bad Actress
Sinds zijn eerste ep uit 2013 zat ik op een speels, welbespraakt hiphopalbum van Dem Atlas te verwachten. In de tussentijd zong hij steeds vaker soulvolle refreintjes in op platen van collega-rappers. Zijn solide debuut ‘Bad Actress’ begint doodleuk met een aantal (hard)rocknummers, al gaat hij daarna ook regelmatig in de soul- en/of hiphopmodus.

4. Atmosphere – Mi Vida Local
‘Mi Vida Local’ behoort niet tot het beste werk van het hiphopduo Atmosphere, dat de lat heel hoog voor zichzelf heeft gelegd met een aantal ronduit magische albums. Dat doet er verder niets aan af dat ik hier veel en graag naar heb geluisterd: volwassen teksten en aandachtig gemaakte beats.

3. Kacey Musgraves – Golden Hour
Opmerkelijke, allesbehalve traditionele countrypopplaat – vocoders! disco! – die evenveel met Taylor Swift als Neil Young te maken heeft. Musgraves grossiert in memorabele melodieën, hooks en refreintjes, waarmee ze menig puristische, melodiearme singer-songwriter achter zich laat.

2. LUMP – LUMP
Van Laura Marling verwachtte ik al een paar jaar dat ze een meesterwerk zou maken, maar dat kwam er maar niet van. Tót ze samen met Tunng-lid Mike Lindsay de gefocuste, ronduit prachtige plaat ‘LUMP’ maakte: een soort psychedelische, (retro)futuristische liefdesbaby van Joni Mitchell en Brian Wilson. Horen is geloven.

1. Dessa – Chime
‘Chime’ is wisselend ontvangen door Dessa’s fans: heel wat van hen hadden op meer raps gehoopt. Ik aanvankelijk ook, maar ‘Chime’ bleek al snel een (elektronische, regelmatig triphopperige) popplaat van heel hoog niveau te zijn – met evengoed een aantal fantastische hiphoptracks. Veruit het meest naar geluisterd dit jaar, ook vanwege Dessa’s sterke concert in Paradiso, én haar meer dan geslaagde literaire debuut: de essaybundel ‘My Own Devices’.

Playlist mixtape
Kacey Musgraves – Oh What A World
Joan As Police Woman – The Silence
tUnE-yArDs – Look At Your Hands
Dem Atlas – Let Down
Jay Rock, Kendrick Lamar, Future, James Blake – King’s Dead
Poliça + stargaze – Agree
Lump – Shake Your Shelter
Atmosphere – Earring
Vicktor Taiwo – tDs (Surf)
Dessa – Fire Drills

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!