728x90 MM

Grenzeloze specials

In zijn editoriaal bespreekt hoofdredacteur Tijs Heesterbeek een nieuw deel in onze serie, Alternatieve Arabische Stemmen. Maar wees gerust: niet alles valt onder de special-categorie.
Gonzo (circus) #168 - Editoriaal

Een aantal edities geleden zijn we gestart met een losse/vaste nieuwe serie, genaamd Alternatieve Arabische Stemmen. Het viel ons op dat er de afgelopen tijd veel Arabische kunstenaars en muzikanten zich duidelijk profileerden en teruggrepen naar hun roots. Daarnaast is er een grote groep artiesten uit de Arabische diaspora, die vanuit hun Westers-Arabische achtergrond op zoek gaan naar hun identiteit.

In die eerste editie, in Gonzo (circus) #165, hadden we een interview met Fatima Al Qadiri uit Koeweit, een profiel over de Frans-Algerijnse kunstenaar Kader Attia en een labelreport over Ruptured Records uit Libanon. We beloofden in het begeleidend schrijven dat we vaker aandacht zouden schenken aan deze materie. In Gonzo (circus) #166 hadden we een interview met Sarah Haras, die elektronicamuziek vermengde met de volksmuziek van Bahrein. In deze editie hebben we weer twee artikelen in deze serie: het labelreport over Radio Khiyaban, gerund door een half Afghaanse, half Amerikaanse Eindhovenaar en Sara Dziri uit Brussel, oorspronkelijk uit Tunesië, die haar werk uitbrengt op een Schots label, maar haar muzikale identiteit in Canada vond. En zo zie je maar, muziek kent geen grenzen.

Dat merk je ook wel wanneer je verder in onze inhoudsopgave kijkt. Het interview met Felicity Mangan was eigenlijk bedoeld voor de betreurde special van Sonic Acts, maar had door haar onderwerpkeuze – ecologie, de geluiden van dieren – net zo goed in onze ecologiespecial in editie #166 gepast. En we hadden in de vorige editie met onze interviews met claire rousay en Circuit des Yeux al een kleine Rewire-special kunnen maken.

Maar wees maar gerust, we zullen niet alles plaatsen onder een special. We hebben ook op zichzelf staande interviews met onder anderen Subp Yao, Oi Boys of Laure Prouvost. Maar ja, als je hard gaat zoeken, kan je daar ook wel weer een overkoepelend thema in vinden. Of meerdere. Zo grenzeloos zijn we dan ook weer wel. Om Ziúr in de Rewire-special te citeren: ‘Ik ga ik me niet comfortabel ingraven in een veilige positie.’

Veel lees en luisterplezier!
Tijs Heesterbeek
Hoofdredacteur

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!