Grauzone – de Gonzoroute

Van 9 tot 11 februari kleurt Den Haag weer iets zwarter tijdens Grauzone, hét festival voor goth, wave, synth, postpunk en sinds de laatste jaren ook garage en techno. En sinds dit jaar is er ook een volledige clubprogrammering in de nacht én een gratis opwarmavond op de donderdag toegevoegd. Pernilla Ellens loodst ons door het programma met een aantal juweeltjes (Nuovo Testamento, Dorpsstraat 3, Nuha Ruby Ra, Die Verlierer en CLT DRP) op de affiche.
Nuovo testamento

In het weekend van 9 tot 11 februari zal Den Haag weer zwart kleuren van de stijlvolle goths. Grauzone, hét festival voor goth, wave, synth, postpunk en sinds de laatste jaren ook garage en techno vindt dan alweer voor de elfde keer plaats. Ook dit jaar is de line-up weer verrassend met een goede mix van grote en kleinere acts. Duister zijn ze allemaal, op hun eigen manier. Dit jaar is er een volledige clubprogrammering aan het affiche toegevoegd, zodat de vleermuizen ook ‘s nachts hun vleugels kunnen uitslaan. Ook nieuw: een gratis opwarmdag op de donderdag. Pernilla Ellens selecteerde vijf acts, die ze graag tipt aan de Gonzo (circus)lezers.

Nuovo Testamento
Trio uit Los Angeles en Bologna dat de club opzweept met hun duistere italodisco pophits. De band bestaat uit Chelsey Crowley, Andrea Mantione en Giacomo Zatti, waarbij de stem van Crowley een laagje zoetheid toevoegt aan de kille muziek van Mantione en Zatti. Na de release van de coldwave cultfavoriet ‘Exposure’ in 2019 op Avant! Records, explodeerde hun alom geprezen debuutalbum ‘New Earth’ uit 2021. Synthwave, goth, italodisco en pop gaan allemaal in de Nuovo Testamento-blender en komen eruit als een heerlijke dansbare mix, perfect voor de mistige dansvloer.

Nuovo testamento
Nuovo Testamento

Dorpsstraat 3
Neerlands grote belofte. Niets van die eentonige, voorspelbare dertien in een dozijn postpunk, maar een originele en interessante mix van analoge synthesizers, drumcomputer en niet-westerse melodieën, omlijst met lage, onheilspellende zang en griezelige Nederlandstalige teksten. Ondanks hun jonge leeftijd put Dorpsstraat 3 uit een rijk scala van muzikale referenties, en dat hoor je terug. De band is geïnspireerd door onder andere het Duitse Grauzone (van de hit ‘Eisbär’, weet je wel), Nederlands eerste beatband ZZ & de Maskers en het iconische Kraftwerk, maar ook door de Anatolische rock van Erkin Koray. De band is niet bang om verder te kijken dan de synth lang is. Deze goedgeklede knapen weten met hun intelligente en verrassende wave het publiek aan het dansen te krijgen.

Dorpsstraat 3 - (c) Fleur van Heezik
Dorpsstraat 3 – (c) Fleur van Heezik

Nuha Ruby Ra
De Londense Nuha Ruby Ra stond al eens op SXSW, Glastonbury, The Great Escape en nu dus op Grauzone. Haar hypnotiserende, experimentele avant-punk is onder andere geïnspireerd door The Birthday Party en Einstürzende Neubauten. Nuha Ruby Ra leverde gastbijdrages op platen van Flamingods en Warmduscher, stond in het voorprogramma van Fat White Family, IDLES, Amyl and the Sniffers, Bambara, Viagra Boys, King Gizzard and The Wizard Lizard én Snapped Ankles. Met haar bezwerende performance en ongekende creativiteit wordt ze genoemd als één van de opwindendste nieuwe Britse acts.

Die Verlierer
De Duitse teksten van Berlijnse band Die Verlierer zijn geïnspireerd door het fucked up bestaan in deze dystopische maatschappij. Nou, dan weet je het wel. Onder die furie zit een romantische hang naar melancholie. Weltschmerz punk. Ze noemen zelf de vroege Duitse punkrock uit de jaren 1970/1980 van Abwärts, Ton Steine Scherben, en A+P als invloeden. Ook houden ze van Televisions Personalities, Joy Division en Dead Moon. Die Verlierer heeft op het podium een compleet nihilistische houding, maar ze spelen hun rol erg overtuigend.

Die verlierer
Die Verlierer

CLT DRP
Zeer dansbare electropunk uit de UK met teksten waarin het vrouwelijk lichaam vereerd en bevrijd wordt. Op Left of the Dial braken ze al het zweterige zaaltje in Worm af met hun opzwepende mix van punk, elektronica en heavy pop. Je blijft maar kijken naar het powerhouse van een frontpersoon. Soms met beats, soms met harde gitaren, maar altijd met enorm goede zang, geëngageerd en urgent. En ohja, je spreekt het uit als ‘CLIT DRIP’. Zeg dat maar tegen je vrienden. Voor een flinke portie feminisme op je Grauzone-bordje.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!