Onze muzikale tips voor muziek en kunst zijn natuurlijk net zo mager in aantallen als de coronacrisis toelaat. Maar kwaliteit boven kwantiteit! Want wat er te beleven valt is zeker het vermelden waard.
Muziek
Tuinfeest deel 1
We gaan een zomer zonder festivals tegemoet. Wie dat aan het begin van het jaar had beweerd, was voor gek verklaard. Nu de realiteit ons inhaalt, duiken er toch hier en daar toch creatieve alternatieven op. Zo ook Festihof, uit de grond gestampt door eventprofessionals Yannick Van Royen en Yves Massignani, en bedoeld om een festival in je eigen hof te organiseren. Jij moet zorgen voor de tuin en de gastenlijst, Festihof doet de rest: geluid, catering en andere logistieke zaken, maar natuurlijk ook muziek. Jij bepaalt welk genre, en zij schuiven naargelang de voorkeur wat voorstellen naar voren. Als alles goed gaat, mogen er in België vanaf 1 juli weer evenementen doorgaan met een maximumcapaciteit van tweehonderd personen. Daar kun je al een flinke hoeveelheid vrienden mee uitnodigen in je tuin.
festihof.be
Tuinfeest deel 2
Gelijkaardig aan Festihof organiseren Bart Van Neste en Nicolas Geysens misschien wel een evenement bij jou thuis. Deze heren zijn vaste waarden in de Belgische housescene, Red D en San Soda van het Belgische label We Plate House Recordings. Het idee is om de kleinschalige gezelligheid van een boetiekfestival naar de tuin te brengen. Hoe, wat en in welke vorm valt te overleggen met de heren zelf. Vervolgens ‘bespreken ze het met vadertje staat’. Maar wie weet word jij deze zomer wel uitgenodigd voor een exclusief tuinfeest begeleid door prettige housedeuntjes.
Summer Bummer Festival
Nog net voor het ter perse gaan, kregen we te horen dat Summer Bummer Festival nog een datum krijgt voor 2020. Behalve dat het doorgaat in de Antwerpse openluchtzaal OLT Rivierenhof is er eigenlijk nog niks bekend. Verwacht een hele rits hedendaagse Belgische jazz.
soundinmotion.be
Najaarsfestivals
Zelfs festivals die na de zomer zouden doorgaan, hebben massaal moeten afzeggen of moeten een jaar overslaan. Het is in deze tijden onmogelijk om te weten hoe de wereld er binnen een paar maanden uit zal zien. Toch zijn er enkele dappere zielen die de onzekerheid durven te trotseren. We tippen hier dus een aantal festivals die je in september en oktober met veel plezier zullen ontvangen, maar niks staat in de sterren geschreven.
AMOK
Tussen 2 en 11 oktober kun je naar AMOK, het hedendaagse festival voor muziek, woord en performance in de Brugse binnenstad. Het festival is de opener van het cultuurseizoen voor kunstencentrum KAAP. Dat was althans wat er in februari bericht werd. Ondertussen wordt het waarschijnlijk een van de eerste evenementen op de cultuuragenda. De programmering mikt op onverwachte schenenschopperij in het vaarwater van de hedendaagse jazz.
2 t/m 11 oktober | Brugge | kaap.be
Oortreders
Tussen 23 en 25 oktober ben je welkom in Neerpelt voor geluidskunstfestival Oortreders. Of was het nu kunst met geluid? Wat het programma betreft kun je je al opmaken voor performances van John Grzinich, The Informals, Rafaele Andrade en Felix Blume.
23 t/m 25 oktober | Domein Domelhof, Neerpelt | oortreders.com
In de volgende editie van Gonzo (circus) gaan we uitgebreider in op het volledige programma van AMOK en Oortreders. Houd het in de gaten!
Zomer Kabinet
Lente Kabinet, het voorjaarsfestival van Dekmantel, kon niet doorgaan. Ze gingen daarom over op plan b: Zomer Kabinet, dat plaatsvindt op 5 september. Het Twiske blijft staan als locatie en ook de line-up wordt zo goed als volledig overgeheveld naar de nieuwe datum. Toppers van dienst zijn artiesten als Ben UFO, DJ Nigga Fox, Antal en Deena Abdelwahed. De regel dat niks vaststaat en zeker is, is ook hier van toepassing. Dus houd vooral de vingers gekruist en wie weet dans je op 5 september het stof uit je verkrampte quarantainebenen onder een mooie nazomerzon.
5 september | Het Twiske, Amsterdam | hetkabinetfestival.nl
Mixcloud Monday
We brengen regelmatig mixtapes uit, die worden ingeblikt door festivals, artiesten en natuurlijk onze eigen redactie. Zo zijn er de Mind The Gap Redux-mixen van medewerker Katrien Schuermans, waarmee ze het beste van wat haar postvak inkomt, bundelt. Denk vooral aan donkere, rauwe en hypnotiserende elektronica. Verder van de redactie Het Clubhuis, tot de nok gevuld met muziek bedoeld voor de dansvloer, onze metalcompilatie van Niels Tubbing en Serge De Pauw vol gitaargeweld en Grensgeluiden waarmee Tomas Busser zijn liefde voor Belgische/Nederlandse releases verklaart.
Kunst
Jeroen Jongeleen: Running in Circles/ Movement and Politics In The Streets Of My City
Video’s en werk op papier dat is gemaakt tijdens de coronalockdown, die bij Jongeleen – BRUTUS-prijswinnaar 2020 – de drang opwekte om te gaan hardlopen. Niet als escapisme, maar als manier om de stad te opnieuw te claimen. Hij rent in cirkels over verlaten asfalt en fabrieksdaken, zonder bestemming, en maakt ondertussen een soort geometrische tekeningen. Op 18 juli sluit de expositie af met een uithoudingsperformance van zes (!) uur, die live wordt gestreamd.
T/m 18/07 | AVL Mundo/BarBAAR, Rotterdam | avlmundo.org
Jacqueline Mesmaeker: Ah, Quelle Aventure!
Goede titel voor vreemd genoeg pas het eerste museale overzicht van de in 1929 geboren Brusselse kunstenaar. Sinds de jaren 1970 maakt Mesmaeker installaties, video’s en foto’s waarin ze de relaties tussen tijd en ruimte op scherp zet: het schijnbaar overzichtelijke en betrouwbare conserveringsmiddel fotografie blijkt nogal eens een geheugendoolhof te verbergen. Bozar brengt in samenwerking met Museumcultuur Strombeek/Gent het eerbetoon dat deze kunstenaar verdient, met speciale aandacht voor haar video-experimenten.
T/m 21/07 | Bozar, Brussel | bozar.be
Martin en Inge Riebeek: Save Me From This Cold
Al bijna tien jaar werkt dit duo aan de videoserie ‘The Essential’, waarin mensen vertellen wat op dát moment de essentie van hun leven is. Ze spraken mensen uit een verscheidenheid aan landen en culturen. Deze expositie toont een selectie uit de serie. Speciale aandacht is er onder meer voor de rol van de vrouw in de samenleving. (Aanvullende) thuiskijktip: op the-essential.nl kun je eveneens verschillende video’s uit de serie zien.
T/m 23/08 | Stedelijk Museum Breda | stedelijkmuseumbreda.nl
Kiluanji Kia Henda
Deze in in 1979 in Angola geboren kunstenaar werkt met foto’s, installaties en video. Zijn oeuvre gaat over de complexe relaties tussen Afrika en het Westen: van de sporen van het kolonialisme tot de invloed van het modernisme op zijn thuisland; van hoe problematisch het is om een nationale identiteit op te bouwen tot de willekeur van landsgrenzen. Humor en satire functioneren vaak als uitnodiging tot kritisch nadenken over deze thematiek.
T/m 30/08 | Museum M, Leuven | mleuven.be
Lastminutes in De Brakke Grond
Kom nog snel naar deze twee opmerkelijke exposities. Guy Woueté wil het koloniale verleden van vaderland Kameroen als basis gebruiken om een begripvollere toekomst te bouwen. Chloë Delanghe laat een film zien waarin ze door haarzelf geschoten materiaal vermengt met oude video-opnames van haar vader tot een portret van haar broer.
T/m 11/07 | De Brakke Grond, Amsterdam | brakkegrond.nl
Currents #7: Birds Of A Feather
De zeventiende Currents-expositie, met als vanouds werk van vers afgestudeerde kunstenaars, draait deze keer om het archief, specifiek in relatie tot massamedia.
T/m 02/08 | Z33, Hasselt | z33.be
Tramaine De Senna: Masterblaster
De art speak-tekst op de site van het M HKA is niet te volgen, maar de woorden ‘hauntology’ en ‘popcultuur’ wekken interesse op, net als de opmerkelijke structuren van De Senna zelf natuurlijk.
T/m 23/08 | M HKA | muhka.be
Grenouille du Sang
Groepsexpositie over bezetenheid, concreet in relatie tot religies als voodoo en winti. In abstractere zin worden ook de verbanden met postkolonialisme, exotisme en gezondheidssystemen verkend.
T/m 23/08 | Tale Of A Tub, Rotterdam | a-tub.org
Worldling Worlds
‘Wereld’ wordt een werkwoord in deze groepsexpositie waarin volop alternatieve, denkbeeldige werelden worden geschapen. Voor wie zijn eigen microkosmos nog niet kan of durft te verlaten: de video’s kunnen ook gekeken worden via vimeo.com/channels/worldingworlds.
T/m 30/08 | MU, Eindhoven | mu.nl
Unlocked/Reconnected
Meer dan tweehonderd musea, galeries en expositieruimtes in heel Nederland exposeren allemaal één kunstwerk – soms in de openbare ruimte – op eigen locatie, voor dit opmerkelijke project. Het centrale, verbindende thema is de vraag wat het begrip ‘thuis’ betekent.
T/m 31/08 | Diverse locaties in Nederland | unlockedreconnected.nl
Dennis Tyfus: The Pogo Never Stops
Ook het beeldenpark Middelheimmuseum gaat gelukkig weer open, en tot eind september kun je daar gaan kijken bij Dennis Tyfus’ pogoënde, noiserockbandshirtdragende skytubes.
T/m 30/09 | Middelheimmuseum, Antwerpen | middelheimmuseum.be
Une Quarantaine: een groepstentoonstelling op papier
Deze krant kun je kopen bij een verscheidenheid aan Nederlandse en Belgische kunstinstellingen. Kasper De Vos, William Ludwig Lutgens en Jeroen Los stelden een mooie publicatie samen met werk een veertigtal makers.
Te koop bij onder meer De Brakke Grond, STUK, Z33 en Netwerk Aalst | brakkegrond.nl
Online-tips
Lundahl & Seitl: Symphony for a Missing Room
Dit duo ontwikkelde voor STUK een speciale coronaproofversie van hun kunstwerk/performance, die je met een app met z’n tweeën – en met de lichten uit – vanuit huis kunt beleven.
T/m 24/09 | stuk.be
Video-essays van Eye
Kenners buigen zich over onderwerpen als Italiaanse horror, John Carpenters ‘The Thing’ en library music. Tip: het video-essay over Peter Rubin, die als vj nauw betrokken was bij belangrijke ontwikkelingen in de audiovisuele (media)kunst.
eyefilm.nl
Thuis te zien van West
Expositieruimte West biedt op haar verschillende video’s aan om thuis rustig te kijken: van Black Lives Matter tot ‘sonisch schrijven’ (horen is geloven).
westdenhaag.nl
Social Contagion
Serie podcasts, in samenwerking met expositieruimte Motel Spatie, over de lockdown, op basis van een keur aan audiobronnen: van geluidsarchieven tot voice-whatsappjes.
soundcloud.com/user-405784117
small talk
Ondanks de titel worden er grote onderwerpen besproken in de small talks van de Beursschouwburg: van framing en identiteit tot spiritueel activisme en feministisch kunstenaarschap. Je kunt deze gesprekken online integraal terugluisteren en soms ook kijken.
beursschouwburg.be
Playbour City Engines
Online-expositie van kunstruimte Tetem, gemaakt door het bekroonde ontwerpersduo The Rodina, gestart in juni. Elke maand komt er een nieuwe 3D-omgeving online waarin werken en spelen in elkaar overlopen.
playbour.tetem.nl/