728x90 MM

Bouke Mekels eindejaarslijstje 2013

Bouke Mekel, film/theatermaker en schrijver/researcher uit Groningen. Schrijft in Gonzo (circus) met name filmrecensies voor de rubriek ‘Bindwerk’.

Still uit Ulrich Seidl - Paradies: Liebe
Still uit Ulrich Seidl – Paradies: Liebe
 1. Ulrich Seidl – Paradies: Liebe, Glaube, Hoffnung (2012-2013)
  ‘Paradies’ is een uit het leven gegrepen, goed geobserveerde confronterende filmtrilogie van Seidl, geschreven in samenwerking met Veronika Franz, met puik acteer- en camerawerk. De trilogie gaat over de seksvakantie van een blanke Weense moeder met een manipulatieve Ghanese gigolo (‘Liebe‘), tijdens het dieetkamp van haar mollige dochter die kalververliefd is op de arts (‘Hoffnung‘) terwijl haar katholieke zus is getrouwd met Jesus en wordt geconfronteerd met haar Islamitische, verlamde man (‘Glaube‘).
  Genoeg stof tot nadenken over normoverschrijdende menselijke gedragingen.
 2. Bot & Dolly – Box (2013)
  Cutting edge korte film met gerobotiseerde opnames van gerobotiseerde video mapping-performance. De tong van technofetisjisten zal bij het zien hiervan allicht de grond raken.Kijk hier naar de korte film en werp hier een blik achter de schermen.
 3. QWOP-cosplayer performance @ Anime North Toronto (2013)
  QWOP is een culthardloopspel met een uiterst lastige besturing van de verschillende los van elkaar gemaakte lichaamsdelen. Een atletische cosplayer laat in deze registratie zien dat hij in de loop der tijd deze virtuele gamebewegingen heeft weten om te zetten in een sublieme, direct uit het spel herkenbare absurde choreografie, zonder schijnbaar last te hebben van de aantrekkingskracht van de aarde.
 4. Russell Brand @ Morning Joe op MSNBC (2013)
  Russell Brand neemt meteen het heft in eigen handen tijdens het promotie-tv-optreden voor zijn ‘The Messiah Complex’-tour bij deze Amerikaanse ochtendshow. Hij becommentarieert op eigenzinnige wijze de media, en diegenen die daarin participeren, waaronder nadrukkelijk hijzelf. De grens tussen komiek en activist wordt hier door hem doelbewust geëxploreerd.
 5. HGich.T – Die letzten titten von betlehem (2012)
  Speels Hamburgs kunstcollectief HGich.T verbindt in de opzwepende muziekvideo ‘Die letzten titten von betlehem‘ met veel aanstekelijk plezier generaties in haar commentaar op de westerse consumptiemaatschappij. Hör auf mit dem Quatsch!
  Meer is te vinden op hun YouTube-kanaal.
 6. Tyler, The Creator – IFHY (2013)
  Met gezichtsprotheses uitgedoste Odd Future-collectiefleider Tyler speelt zijn haat-liefdeverhouding uit in een poppenhuis.
  Er is meer te vinden op het YouTube-kanaal van Odd Future.
 7. Miley Cyrus / Robin Thicke @ Vimeo Music Awards (2013)
  Iconische choreografiëen op toepasselijke popnummers ‘We Can’t Stop’ & ‘Blurred Lines’.
 8. Sarah Polley – Stories We Tell (2012)
  Flashback-documentaire met pratende hoofden, archiefmateriaal en re-enactment over Polleys opmerkelijke familiegeschiedenis, met hoofdpersonages – waaronder een aantal uit de film- en theaterwereld – die ieder voor zich de door hun herinnerde versie van het verhaal uit de doeken doen. Kijk naar de trailer.
 9. Jody Hill – Eastbound & Down (2009-2013)
  Vierde en laatste seizoen van de tv-komedieserie ‘Eastbound & Down’ van Jody Hill waarin de trashy egocentrische voormalig baseball-legende Kenny Powers (Danny McBride) zich settelt en na groeiende frustratie weer als een feniks uit zijn as herrijst. Fan annex hulpje Stevie Janowski (Steve Little) staat hem bij, maar slaat al meesurfend op Kenny’s nieuwe succes zelf ook door.
  Kijk naar de trailer van seizoen 4.
 10. WOMBA – Montagna Futura (2012)
  Russisch experimenteel cut ‘n paste muziekproject Womba creëert op ‘Montagna Futura’ een blijvend boeiende collage van geluiden, melodieën en stemmen. Kijk naar de video bij ‘Red Grass, Body Fragments, Warm Beer‘. Er is meer te vinden op:

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!