Glice

Amsterdammers Melle Kromhout en Ruben Braeken drijven met noiseformatie Glice hun popdemonen uit. Dat is te horen op hun recent verschenen eerste langspeler ‘LIX’, een spannende luistertrip vol glorieuze herrie en kosmische klanken.

Amsterdammers Melle Kromhout en Ruben Braeken drijven met noiseformatie Glice hun popdemonen uit. Dat is te horen op hun recent verschenen debuutplaat ‘LIX’, een luistertrip vol glorieuze herrie en kosmische klanken. Of zoals ze zelf zeggen: “Glice is je mee laten voeren en het maar ondergaan.” Hugo Emmerzael sprak met hen.

De andere bands van Braeken en Kromhout, waaronder Fata ‘el Moustache’ Morgana, Apneu en Katadreuffe, verschillen al sterk van elkaar, maar Glice is een totaal ander beest. Ruben Braeken legt uit hoe deze formatie is ontstaan: “Precies tien jaar geleden hadden we het idee om samen muziek te maken. Melle maakte met samples muziek op zijn computer en had me een keer gevraagd om iets industrial-achtigs te doen met een bepaald nummer. Die zomer zijn we daarmee doorgegaan en de nummers werden toen steeds abstracter.” Kromhout voegt daaraan toe: “In 2014 belde Ruben mij op omdat onze muziek weer via shuffle langskwam. Mijn band was toen op zijn retour, dus ik had ook wel tijd. Ik wilde graag weer een duo zijn, want bands zijn altijd democratische monsters met eindeloos veel gedoe, en ook om eens te improviseren. Het was dus een soort bevrijding.”

Rihanna

Zoals ze elkaar vloeiend aanvullen tijdens het gesprek, zo verloopt ook de samenwerking. “We verkennen geluiden, ontdekken wat mogelijk is. Vooraf spreken we een soort structuren, concepten of ideeën af om mee te werken”, aldus Braeken. “Of kernwoorden: van ‘heel hard’ tot ‘Rihanna’. Gewoon puur interpretatie. We hebben lange sessies opgenomen die grotendeels geïmproviseerd waren. Daarna gingen we alles terugluisteren en in stukken knippen. Er heeft veel tijd gezeten in postproductie”, verduidelijkt Kromhout.
De muziek van Glice beschrijven voor anderen blijft moeilijk, geeft hij toe. Braeken wil wel een poging wagen: “Ik laat weleens de woorden transcedent en kosmisch vallen, omdat de muziek dat bij me oproept; ze heeft iets ruimtelijks. Toen we hier aan begonnen luisterde ik veel naar soundtracks van sciencefictionfilms. De sfeer die sommige van die muziek oproept, dat beklemmende alleen-in-het-universum-gevoel, dat voel ik ook in onze muziek.”
“Het is echt muziek voor in het moment en dat maakt haar lastig om uit te leggen. Het zijn duidelijk geen songs, maar er zit wel een structuur in. Voor mij zit het hem echt in de klanken, daar heb ik het meeste vertrouwen in”, voegt zijn kompaan toe.
Dan is er toch iets van twijfel bij Braeken: “Zou je het zo omschrijven?” Kromhout weerlegt: “Nee, zo niet. Het is heel lastig om het te duiden. Heel spottend zou ik teringherrie zeggen, maar ik ben juist ook heel trots op die paar nummers op onze plaat waar dat niet het geval is. Glice is je mee laten voeren en het maar ondergaan.”

Rare sektes

De plaat is opgenomen in Zolder Studio Noord in Amsterdam. In de ruimte waar ze ‘LIX’ hebben opgenomen, schijnt een nogal bijzondere zelfs unheimische sfeer te hangen, wat Braeken alleen maar kan bevestigen “Het is een vervallen industrieterrein met loodsen, pakhuizen, containers en woningen met rare sektes.” Kromhout ziet wel dat het hard gaat met de gentrificatie van de buurt. “Ik kom er al jaren, ook voor mijn andere bands. Tegenwoordig gaat er een pondje heen en zit er een koffietentje om de hoek dus het duurt niet lang meer, maar lange tijd was het nog een duister stukje Amsterdam.”
De locatie heeft volgens Braeken wel degelijk invloed gehad op de plaat. “De opnames waren ook begin januari, dus het was ontzettend koud. Het draagt wel bij aan de sfeer. Er zat een soort desolaatheid in die plek. Ik vond het wel inspirerend. Het zou raar zijn om ‘LIX’ ergens anders op te nemen.”
“Als je dit in een studio zou doen, dan zou je sowieso op iets anders uitkomen. Je moet toch een beetje een smerige oefenruimte hebben op een onduidelijke plek om deze muziek te maken”, besluit Kromhout.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!