728x90 MM

Geluidskunst en meer voor Rewire 2022

Alle signalen staan bijna op groen. Van 7 tot 10 april kun je in Den Haag terecht voor Rewire 2022. Vandaag maakte de organisatie een nieuwe lading namen bekend. Daarin vooral de nadruk op (geluid)kunstwerken.

Het festival opent op 7 april met een gratis toegankelijke prelude in Amare. Het Koninklijk Conservatorium presenteert dan een concert met het pianowerk van de vorig jaar overleden componist Louis Andriessen.

Ongehoorde geluiden

De volgende dagen van het festival speelt die nieuwe locatie, Amare, ook een belangrijke rol. Voor deze editie van Rewire wordt een speelse en interdisciplinaire expositie voorzien in en rond dit gebouw. Elf performances en (geluid)kunstwerken zullen het gebouw en de omliggende straten overnemen onder de noemer ‘Sensing After Thought’. Dit wordt opgezet door Proximity Music. In Gonzo (circus) #165 hadden we aandacht voor dit platform van Rewire en het Instrument Inventors Initiative. De sleutelwoorden van dit platform zijn: nieuwe instrumenten, ongehoorde geluiden en kunstmatige intelligentie. Op het nabijgelegen Spuiplein kun je de geluidsinstallatie ‘Sounding The Spui’ ervaren. Dat is een project van het Instituut voor Sonologie.

Experimenteerdrift

Samen met aankondiging van deze (geluids)kunstwerken onthult Rewire ook nog een aantal bijkomende concerten.
Al een kleine drie decennia is Kevin Martin (aka The Bug) een voorloper in de donkere elektronische clubmuziek. Op Rewire zal hij twee concerten spelen. Samen met Dis Fig zal hij focussen op hun gezamenlijke album ‘In Blue’ dat in 2020 uitkwam bij Hyperdub. Dis Fig zal ook een soloconcert spelen. Afgelopen jaar maakte Kevin Martin het door grime beïnvloedde album ‘Fire’. Dat zal The Bug samen met MC’s Flowdan en Manga Saint Hilaire presenteren.

Experimenteerdrift staat ook centraal in het werk van producer en performer Nkisi. Zij brengt haar nieuwe A/V-performance mee. Daarin staat de gebarentaal van de Zangbeto centraal. Ook Eartheater is niet vies van grensverleggende performances. Samen met ambientduo Leya en lokale muzikanten zal zij in de Grote Kerk éénmalig het album ‘Phoenix: Flames Are Dew Upon My Skin’ presenteren.
De virtuoze componiste Anne Meredith zal samen met haar band voornamelijk plukken uit haar laatste album ‘Fibs’.

Alle nieuwe namen, meer info en tickets via www.rewirefestival.nl

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!