728x90 MM

Festivalgids Incubate

Incubate The festival formerly Known As ZXZW heet nu Incubate.  Een perfecte naam die verwijst naar het broeden op nieuwe dingen en ze langzaam laten groeien. daar is ruimte voor bij Incubate van 13 tot 20 september in Tilburg. Centrale gast is kunstenaar Herman Nitsch (lees hier het artikel uit Gonzo (circus) # 79). Stel zelf je Incubate-overlevingspakket samen met de tips van de Gonzo (circus) redactie, gratis kaarten, Incubate t-shirts én een van de 10 laatste Herman Nitsch dvd-boxsets.

Gonzo (circus) gidst Incubate !

Uit het ijzersterke programma vol muziek, film, performance, affichekunst, tentoonstellingen, lezingen, debatten en veel meer, de keuze van de Gonzo (circus)-redactie

Hermann Nitsch

De centrale gast op het festival en is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Wiener Aktionismus. Berucht om zijn rituele vorm van performance verbindt hij elementen uit christelijke religies met inzichten van Nietzsche en Heidegger. Een van de meest fascinerende kunstenaars uit de tweede helft van de twintigste eeuw.

Lees ook hier het artikel over Hermann Nitsch.

Troum

Dit Duitse droneduo creëert al jaar en dag droomlandschappen gevormd door heuvels van ambient en valleien van experiment. Rituele elektronica van de bovenste plank met groot gevoel voor melodie en ijle schoonheid. Stefan Knappe en Martin Gitschel (ex-Maeror Tri) zijn de ongekroonde koningen van de dreunkosmos.

Shackleton

Met zijn toonaangevende label Skull Disco waait Sam Shackleton als een frisse wind door het dubstep-genre. Met abstracte beats, hallucinante percussie en dromerige arrangementen steekt deze Londenaar met kop en schouders boven de rest van het gilde uit. Een eigentijdse ‘verbreder’ en vernieuwer van het genre, nu eindelijk in het land.

Mark Ernestus & Tikiman

Als Rhythm & Sound verkent Mark Ernestus met technovernieuwer Moritz von Oswald (Maurizio) al sinds 1996 de mogelijkheden van hi-tech rootsdub. Samen met vaste vocalist Paul St. Hilaire geeft Ernestus acte de présence met een ode aan de oerdub en reggae van weleer. Steppen en toasten naar oud Jamaïcaans gebruik met een Duits tintje.

Gregg Kowalsky

Desolate ambient uit de Kranky-stal. Deze gediplomeerde kleinkunstenaar in de elektronische muziek imponeert met zijn visie op drones, soundscapes en fieldrecording. Op het recente album ‘Tape Chants’ verkent Kowalsky de experimentele contreien met tapeloops, synthesizers en cassettespelers. Verplicht luistervernuft voor de geluidsavonturier.

James Blackshaw

De Londenaar laat zich inspireren door de legendarische Takoma-gitaristen John Fahey, Leo Kottke en Robbie Basho maar geeft er net zoals die andere fingerpickers Jack Rose en Ben Chasny een sublieme eigen draai aan. Repetitief snarenspel van ware schoonheid. Tevens te zien op Incubate met Josef van Wissem in zijproject Brethren of the Free Spirit.

The Caretaker

James Kirby vermengt donkere ambient met orkestrale invloeden. Dit resulteert in geheimzinnige soundscapes waar melancholie en vervreemding een grote rol spelen. Met het album ‘Persistent Repetition of Phrases’ katapulteerde The Caretaker zich direct in de ambientgallerij der groten.

Mad Professor

Wie Lee Perry, King Tubby en Augustus Pablo zegt, zegt ook volmondig Mad Professor. Een producerend genie die sinds 1979 al collaboreerde met Horace Andy, Sly & Robbie, The Orb, Massive Attack en nog 195 anderen. Een ware legende van grote invloed op de dub, roots en pop. De rode loper wordt uitgerold voor de professor, dub me crazy!

Future of the Left

Nadat McLusky het instrumentarium aan de wilgen had gehangen, was er al snel Future of The Left. Andy ‘Falco’ Falkous en drummer Jack Egglestone geven vervolg aan de puntige no-nonsense punk met brains. Het gezelschap staat nog immer garant voor bijtende gitaren en spitse teksten. Schatplichtig aan Les Savy Fav, Shellac, The Jesus Lizard grijpt FOTL bij de strot en laat niet meer los.

The Damned

Een van de belangrijkste punkbands van het eerste uur en behoeft geen introductie meer. The Damned zal samen met The Sex pistols, The Clash en de Ramones de eeuwigheid in gaan als de grondleggers van het genre. Dave Vanian en Captain Sensible staan anno nu nog fier overeind. Destijds in het kraakpand om de hoek gemist? Grijp nu uw kans.

Ook niet te missen

 • Altar of Plagues
 • De Anale Fase
 • Ashtray Navigation
 • Au
 • Broken Note
 • Deutsch Nepal
 • Haushka
 • Jandek
 • Jessica Bailiff & Annelies Monseré
 • Katadreuffe
 • Marhaug
 • Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou
 • Virgin Passages
 • Wadruna

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!