728x90 MM

EXCLUSIEF: Nieuw werk van Dead Neanderthals en Kuru

Gonzo (Circus) heeft de eer en het genoegen om exclusief een link te mogen aanbieden, die leidt naar de split van Dead Neanderthals en Kuru.

Dead Neanderthals - Foto: Thijmen Sietsma
Dead Neanderthals – Foto: Thijmen Sietsma

Het vinylschijfje is pas vanaf 14 april verkrijgbaar via een samenwerking van twee kleine, nieuwe Italiaanse labels (Strom en Koolhaas). Ook de digitale versie is pas vanaf dan te koop en / of te beluisteren. Een week eerder mogen we jullie echter al verblijden met alweer een nieuwe stap in het indrukwekkende oeuvre van het duo bestaande uit saxofonist Otto Kokke en drummer René Aquarius. Ze begonnen initieel met het verkennen van grindcore, gingen naar droney harde jazz en zijn inmiddels beland bij improv en free jazz, op hun typisch eigenwijze manier uiteraard. Met hun zelf uitgeroepen New Wave of Dutch Heavy Jazz zoeken ze voortdurend nieuwe paden, en daar horen geregeld samenwerkingen bij, met bijvoorbeeld Colin Webster. Otto treedt tevens geregeld op als gast bij Distel en houdt hij er het metaljazzproject Mannheim op na, met typische hardrockposes als grapje.

Kuru
Kuru

Voor deze split met het Italiaanse Kuru had het duo zin om er nog eens keihard in te vliegen, en dat mogen we letterlijk nemen. ‘Pillar Of Teeth’ is een zes minuten puur genieten van een orkaan aan snelle drums, een leger aan effecten en een vergruizende saxofoon. Heavy als bijvoorbeeld ‘Jazzkammer’ maar toch weer anders. Overdonderend is het minste wat we van dit nummer kunnen zeggen. Meer van dat graag! Het uit Trento, Italië afkomstige Kuru is eveneens een duo saxofoon en drums, waardoor enige verwantschap voor de hand ligt. Het duo houdt net zo veel van radicale improvisatie als de Nederlanders. Daarbovenop hebben ze een obsessie met tribale ritme die best heel exotisch mogen klinken. Daarvoor gaan ze geregeld aan de slag in een ruimere bezetting, met de toevoeging van didgeridoo, gitaren en allerlei percussie. Een sjamaanachtige versie van freakjazz als het ware. De twee Italianen voegen regelmatig hun stemmen toe en schrikken er niet voor terug bekende songs volledig in de soep te draaien. Freejazztribalshit is hun eigen omschrijving, en daar is hun bijdrage (‘Fiume Asaro’) op deze split een excellent voorbeeld van. De saxofoon opent, redelijk gewoontjes in het kader van het genre, maar al snel gaan de freejazzsluizen helemaal open en bieden de Italianen zes minuten freakjazz waar het gros der mensheid misselijk van wordt.

Te bestellen bij de bands en de labels vanaf 14 april, nu al te beluisteren via onderstaande link:

Meer info

Dead Neanderthals:

Kuru:

Labels:

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!