728x90 MM

Eindejaarslijstje Hugo Emmerzael

Onze verse nieuwe medewerker en footworkspecialist Hugo Emmerzael leidt je langs zijn favorieten van het jaar.

Onze verse nieuwe medewerker en footworkspecialist Hugo Emmerzael leidt je langs zijn favorieten van het jaar.

1. Jlin – Dark Energy

Jlin neemt de chaotische beats van footwork en creëert daar een eigen wereld mee die even sensueel, als gevaarlijk is.

2. Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly

good Kid, m.A.A.D city was al goed, maar deze plaat is nog zo veel beter. Met zijn conceptueel interessante en prachtig gecomponeerde nummers overstijgt To Pimp A Butterfly het hele hiphop-genre.

3. D’Angelo – Black Messiah

D’Angelo is eindelijk terug! Black Messiah voelt als onze There’s A Riot Going On: verleidelijk en bedwelmend in vorm, maar kritisch in inhoud.

4. RP Boo – Fingers, Bank Pads & Shoe Prints

Footworkpionier RP Boo is het best te vergelijken met de eerste hiphopdeejay’s die op straatfeestjes draaiden. Zijn speelse lo-fi-beats vormen nog steeds het fundament waarop footwork is gebouwd.

5. Kamasi Washington – The Epic

2015 was een goed jaar voor Washington. Hij leverde een essentiële bijdrage aan het geluid van To Pimp a Butterfly, maakte met The Epic een jazzplaat van drie uur die nooit verveelt en liet op Le Guess Who zien hoe verdomd aanstekelijk zijn muziek live kan zijn.

6. Smurphy – A Shapeless Pool of Lovely Pale Colours Suspended in the Darkness

Mexicaanse footworkartiest Smurphy klinkt erg als Jlin, maar gaat nog abstracter te werk. Ambientsoundscapes en harde beats wisselen elkaar af onder begeleiding van Smurphy’s hypnotiserende stem.

7. Kode9 – Nothing

In het jaar dat Hyperdub oprichter Kode9 twee vrienden en muzikanten verloor (The Spaceape en DJ Rashad) bracht hij ons Nothing, een diepexistentialistische elektronische plaat over leegte en verlies.

8. Courtney Barnett – Sometimes I Sit and Think, and Sometimes I Just Sit

De Australische artiest schetst op haar debuut-lp zulke mooie plaatjes. Het lijkt alsof ze met haar aanstekelijke slackerrock de wereld om haar heen fotografeert.

9. Lil B & Chance the Rapper – Based Freestyle Mixtape

Soms is er niets meer nodig voor goede hiphop dan twee rappers die in de studio over wat beats freestylen. Het is vooral verslavend om te horen hoeveel lol Lil B en Chance the Rapper tijdens deze opnames hebben gehad.

10. Glice – LIX

De eerste langspeler van Amsterdams noiseduo Glice zit vol glorieuze industriële texturen en klanken. Soms schijnt er nog wat licht door de duisternis, maar deze plaat is boven alles een heerlijke onderdompeling in het obscure.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!