728x90 MM

Een duizelingwekkend kosmisch avontuur

A Journey Into The Universe - (c) Patsker Omaer Beguin

Het ontbreek ons op dit ogenblik niet aan interessante evenementen waar elektronische muziek met een uitdagend karakter te ontdekken valt. ‘A Journey Into The Universe’ is een samenwerking (ontstaan tijdens het covid-gevangenschap) tussen componist Pascal Coppé en sopraan Françoise Vanhecke.

Het West-Vlaamse duo creëerde een concept waar zang, elektronische muziek en beelden samengeweven worden tot een boeiend geheel. Het stuk  werd in het najaar van 2021 al eens uitgevoerd in de Sint-Audomaruskerk (Bissegem, België).

De planeten van Gustav Holst

Helaas werd al vlug duidelijk dat de opkomst voor dit kosmisch avontuur aan de lage kant was. Het warme terrasjesweer en de ‘after covid’ tsunami aan optredens zat daar waarschijnlijk ook voor iets tussen. Françoise Vanhecke introduceerde persoonlijk het concert met wat info over het tot stand komen van hun project. We werden enkele ogenblikken later meegesleurd in een golf aan symfonische soundscapes vergezeld door betoverende beelden van de planeten uit ons zonnestelsel. Vanhecke vulde de elektronische ambientspinsels van Coppé aan met zowel experimenteel getinte als wondermooie, emotionele zanglijnen. ‘The Planets’ van de Britse componist Gustav Holst borrelde in onze gedachten naar boven bij dit sterke eerste deel van het concert.

Het angstaanjagende zwarte gat

De reis door het audiovisuele universum verliet ons zonnestelsel naar de diepere regionen van de kosmos. Het ‘A Journey Into The Universe’-ruimteschip schakelde een versnelling hoger waarbij de muziek en de zanglijnen een sterkere filosofische tint meekregen. De videobeelden van melkwegstelsels, sterrenclusters en ruimtenevels werden versterkt door een bombardement aan elektronische resonanties. Vanhecke demonstreerde vol passie haar unieke inhalerende zangtechniek met als hoogtepunt ‘The Black Hole’. De sopraan kermde, schreeuwde en gromde net als een black metal vocalist. Haar angstaanjagende vocalen brachten de aanwezigen in vervoering tijdens de hypothetische projecties van het zwarte gat. 

En de tijd stond stil

Tijdens het meer dan een uur durend concert werden we ondergedompeld in een fascinerende wereld met eigenzinnige vocalen die ook voor een deel uit improvisatie bestonden. De elektronische klankweefsels zorgden voor droomachtige en raadselachtige sferen. Pascal Coppé is ook verantwoordelijk voor de schitterende beelden tijdens de voorstelling. Na de laatste signalen van het optreden nam niemand enige aanstalten om de zaal te verlaten. Het tijdsbesef was tijdens deze onwaarschijnlijke concerttrip verdwenen. We schrijven dit eigenlijk bijna nooit maar ‘A Journey Into The Universe’ benaderde de perfectie. Het geluid, de beelden, de zang, de performance waren tot in de puntjes verzorgd. Degene die er niet bij waren hadden, uiteraard, ongelijk.

‘A Journey Into The Universe’ is enkel als fysiek exemplaar (cdr) te verkrijgen via de contact gegevens op de website van Françoise Vanhecke en via Pascal Coppé.

Gezien: ‘A Journey Into The Universe’ van Pascal Coppé en Françoise Vanhecke – OC De Vonke, Heule – 16 juni 2022

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!