728x90 MM

Bij Gonzo (circus) #164: 150

Sinds 1994 maakt Mind The Gap elke twee maanden een comeback. Nu al voor 150(!)ste keer.

Twee artikelen in deze Gonzo (circus) staan in het teken van een comeback. Zo spraken we met Mariska Baars van soccer Committee die na veertien jaar terug is met een nieuw soloalbum. En ook tussen de vorige plaat van Genghis Tron en hun nieuwe release zit tien jaar.

Hoe anders is dat bij Mind The Gap, dat sinds 1994 zes keer per jaar een comeback maakt. En dat is niet in de laatste plaats door de noeste arbeid van de samenstellers. Vrijwillig vullen zij elke twee maanden een cd met de beste, nieuwste en vooruitstrevendste muziek. En dat nu dus al 150 keer – geen klein bier.

Ze moeten communiceren met platenlabels en managers, en als die er niet zijn, emailadressen van Bandcamp halen of via Facebook in contact komen met die ene artiest die ze heel graag op Mind The Gap willen, rechten vrij krijgen door middel van een formulier dat nooit helemaal correct ingevuld wordt door diezelfde manager, platenlabelmedewerker of artiest (vaak is dat trouwens één en dezelfde persoon), nogmaals communiceren via Facebook met die vrijzinnige artiest zonder manager dat hij nu toch echt zijn track moet opsturen, het geluid masteren voor jouw geluidsgenot (want geloof me… niet elke track komt op hetzelfde geluidsniveau binnen), een dringend berichtje sturen naar die ene muzikant dat morgen de deadline is, en dat we nog steeds niet die track hebben die we heel graag op de verzamelaar willen, de tracklist maken – zonder fouten –, diezelfde tracklist op tijd en in het juiste format aanleveren bij Janine voor de vormgeving, zorgen dat het geluidsbestand goed wordt aangeleverd bij de perser, de teksten schrijven voor de pagina’s in het magazine, erachter komen dat je de inleiding bent vergeten, reageren op die ene artiest dat zijn track – die eindelijk in de mailbox zit – helaas te laat is en dat we voor een andere band hebben gekozen, met trillende handen het cellofaan openrukken en kijken of alles goed op de cd is terechtgekomen, en op de hoes, en vervolgens tegen Raketkanon moeten zeggen dat de ‘ka’ is weggevallen en ze op onze Mind The Gap voor deze keer Raketnon heten… (zoek ‘m maar op in het overzichtje, we hebben ‘m niet veranderd). En dan begint het hele feest weer opnieuw.

Gemiddeld staan er rond de 14 nummers op een cd. Dat zijn dus in totaal zo’n 2100 nummers. Laten we een conservatief gemiddelde aanhouden van vier minuten per nummer. Dat is 140 uur aan muziek. Daar kan je drie-en-een-halve fulltime werkweek mee vullen.

Dus hierbij een diepe buiging en een dikke merci naar Gé, Katrien, Stefaan, Tomas, Axel, Serge (ook al was het maar voor één editie) en al die anderen die zich belangeloos hebben ingezet voor uren en uren aan luisterplezier. Op naar de volgende 150!

Veel luister- en leesplezier!
Tijs Heesterbeek
Hoofdredacteur

PS: mocht je een mening hebben over de samenstelling van Mind The Gap, en natuurlijk over Gonzo (circus) in het algemeen, dan hebben we een mooie lezersenquête klaarstaan. We horen namelijk graag jouw mening over hoe we dit blad alleen nog maar mooier kunnen maken. Hij is te vinden via gonzocircus.com/enquete. Misschien komt er wel uit dat je dit editoriaal nooit leest. Maar ja… dan had je deze PS ook niet gelezen…

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!