728x90 MM

Dvd: Persécution – Patrice Chéreau

PatriceChereau Persecution 2
Persécution – Patrice Chéreau

De Franse regisseur Patrice Chéreau lijkt stilaan een patent te hebben op verfijnde en rake films. Waar hij in zijn vorig werk (‘La Reine Margot’, ‘Intimacy’) soms nog onwennig balanceerde tussen herkenbare verhaallijnen en cinematografische innovatie, kiest hij in ‘Persécution’ resoluut voor confronterende scènes die door het voldoende bewaren van afstand hun effect niet missen. Chéreau, naast regisseur ook co-scenarist, heeft het lef om de acteurs puur te portretteren. Hij slaagt de toeschouwer niet constant om de oren met technische hoogstandjes, maar staat als een getraind observator van diepmenselijke relaties en emoties aan de zijlijn.

‘Persécution’ vertelt het verhaal van de 35-jarige klusjesman Daniel en zijn bij tijden ijskoude vriendin Sonia. Wanneer plots een mysterieuze man opduikt die Daniel achtervolgt, wordt zijn leven een hel. Daniel verliest de controle over zijn leven, voelt zich overal bedreigd en zijn relatie met Sonia loopt op de klippen. Wie is de onbekende stalker en waarom achtervolgt hij Daniel zo hardnekkig? Of is het allemaal een waanvoorstelling? Met een schijnbaar simpele plot slaagt Chéreau erin om de kwetsbaarheid, complexiteit en meedogenloosheid van menselijke relaties aan de oppervlakte te brengen. Met klasbakken als Charlotte Gainsbourg, Romain Duris en Jean-Hugues Anglade  in de hoofdrol, beschikt Chéreau ook over een uitgelezen cast die de karakterrollen met verve neerzet.

Het resultaat is dat je als toeschouwer na afloop van de film met een erg onbehaaglijk gevoel achterblijft. ‘Persécution’ durft verder te gaan waar talloze andere psychologische drama’s stoppen. Door een intelligente combinatie van pakkende dialogen, sober camerawerk en ijzingwekkende stiltes, creëert Chéreau een wereld die de toeschouwer tegelijk verafschuwt en aantrekt.

Distributie: Filmfreak

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!