728x90 MM

De 3 artistieke helden van Drahla

Drahla debuteerde onlangs met ‘Useless Coordinates’. In Gonzo (circus) #152 vertellen ze over hun drie belangrijkste artistieke invloeden.
Een afbeelding van de band Drahla

Recent verscheen ‘Useless Coordinates’ van Drahla. De artistieke invloed van kunstenaars Cy Twombly en David Hockney en muzikale helden The Cure drukt een stempel op de artistieke visie van Drahla.

1. CY TWOMBLY

Alles wat Drahla tot nu toe uitbracht heeft een duidelijk uitgewerkte vormgeving. ‘We werken daar samen aan. We willen gewoon creatieve controle over alles wat we uitbrengen. Dat is superbelangrijk. En dan gaat het niet alleen over de albumcovers, maar ook over dingen als shirts of posters,’ vertelt Brown.

‘We hebben een gedeelde artistieke visie. De invloed van Cy Twombly op ons artwork is groot. Als je zijn werk bekijkt en dan ons artwork, dan voel je die invloed volgens mij.’

2. THE CURE

Net als het werk van Twombly zijn Drahla’s albumcovers inderdaad zeer abstract en expressief. Daarnaast hanteert de band op die hoezen verschillende media: fotografie, kalligrafie en schilderkunst. Ze hebben ook veel respect voor bijvoorbeeld Robert Smith van The Cure,’ zegt Brown.

‘Hij schreef ons een mooie, zeer bescheiden brief om ons uit te nodigen voor het door hem gecureerde Meltdown Festival vorig jaar. Hij vroeg ons of wij daar eventueel wilden spelen.

We hadden die dag al een optreden geboekt staan, maar hij schreef dus dat hij het zou begrijpen als we die show wilden spelen in plaats van het concert op Meltdown. Je voelde ook in de rest van zijn brief de passie voor muziek en het blijven ontdekken van nieuwe muziek.’

3. DAVID HOCKNEY


Nog zo iemand die ze erg inspirerend vindt, is David Hockney. ‘Ondanks zijn hoge leeftijd (82 jaar, mt) blijft hij constant nieuw werk maken en manieren zoeken om zijn werk te verdiepen.

Die passie, die inspiratie, dat blijven zoeken naar nieuwe manieren om mij artistiek uit te drukken wil ik – willen wij – behouden. Ik kan mij gewoon niet voorstellen dat ik dat ooit verlies.’

Lees het volledige interview met Drahla in Gonzo Circus #152

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!