728x90 MM

TIP: De Sinjoren komen naar Brussel!

Nu zaterdag trekt heel de Antwerpse underground naar Brussel. Dat had een Antwerpse krant goed gezien. Eindelijk aandacht voor de florerende ‘eigen’ underground in de lokale volksgazet? Wel, niet helemaal. In plaats van er aandacht aan te besteden in haar culturele pagina’s, besloot Gazet Van Antwerpen haar advocatenkantoor op de lokale avantgarde af te sturen en te dreigen met een proces wegens plagiaat.

Cassette van Antwerpen
Cassette van Antwerpen

De poster voor ‘Cassette Van Antwerpen’ titelt vet: ‘Sinjoren wijken massaal uit naar hoofdstad’. Voor de Nederlandse lezer: de Gazet Van Antwerpen is een Antwerpse, tamelijk populistische krant (‘gazet’) en ‘sinjoren’ is een koosnaampje voor Antwerpenaren die binnen de stadsmuren geboren zijn. De ‘Cassette Van Antwerpen’ is een avondje waarbij de wonderlijke Brusselse organisatie Les Ateliers Claus het Antwerpse éénmanslabel Ultra Eczema (Dennis Tyfus, dus) heeft uitgenodigd om een Antwerps avondje op poten te zetten in hun Brussels lokaal.

Die avond wordt de ‘Cassette van Antwerpen’ gepresenteerd. Een parodie, dus. Wat niet wegneemt dat de krant een boze mail stuurde naar Tyfus, waarin in niet mis te verstane woorden werd geëist dat elke verwijzing naar hun fiere gazet vòòr 22 februari zou worden verwijderd. Dat treft, want net op 22 februari (morgen, dus) vindt dat waarschijnlijk heuglijke avondje plaats. En u zou wel gek zijn als u niet zou komen, want Tyfus presenteert de crème de la crème van de Antwerpse underground.

De programmatie van de avond (én de die avond gepresenteerde cassette) is behoorlijk eclectisch: van de volstrekt onterecht niét wereldberoemde performancekunstenares Ria Pacquée, tot de zalvende synthpop van Miaux en Mittland Och Leo, van geluidscollagist Blaastaal (Bert Lezy) tot de razende gitaren van Beach en Crimpers, de volstrekt niet te classificeren Dolphins Into The Future en Orphan Fairytale, Gerard Herman én Possessed Factory (Mauro Pawlowski in zijn meest experimentele jasje). En dan vergeten we nog een pak namen.

Iedereen die de sinjoren een warm hart toedraagt: nu zaterdag, één adres, Rue Crickx 15, 1060 Sint Gillis.

www.lesateliersclaus.com/nl/content/cassette-van-antwerpen

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!