728x90 MM

Circuit Muziek (maa/apr 22)

De lente is stilaan in zicht: terwijl de bloemen buiten volop bloeien, reppen concertgangers zich weer gestaag naar de zalen. Of, nou ja, naar openbare plekken met voldoende ventilatie. In het Circuit van Gonzo (circus) #168 weer een heleboel muziektips.
Gonzo (circus) #168 - Circuit Muziek

De lente is stilaan in zicht: terwijl de bloemen buiten volop bloeien, reppen concertgangers zich weer gestaag naar de zalen. Of, nou ja, naar openbare plekken met voldoende ventilatie.

Het virus mag dan nog steeds aanwezig zijn, er staan weer heel wat evenementen op de planning waar je zeker een graantje van moet meepikken.

Organic Music Societies
In februari 2022 heropende Argos, het Brusselse centrum voor audiovisuele kunsten, na een lange winterstop de deuren met muziek, mixed media en het collectieve levenswerk van jazztrompettist en componist Don Cherry en de Zweedse beeldend kunstenaar en ontwerper Moki Cherry – samen de ouders van Eagle-Eye en Neneh Cherry. Het festival wil vooral de artistieke samenwerking tussen de twee beter belichten. Vanaf eind jaren 1960 vormden Moki en Don een tien jaar durende alliantie die muziek, performance en kunst op ongekende manieren samenbracht. Samen creëerden ze hybride audiovisuele spektakels boordevol leven en sociaal bewustzijn die sterk beïnvloed werden door onder meer Dons Afro-Amerikaanse/Chocktaw en Moki’s Scandinavische erfgoed.
12 februari – 1 mei | Brussel | argosarts.nl

Kraak Festival 2022
Na edities in Hasselt, Aalst en Brussel, landde Kraak vorig jaar in Antwerpen met hun jaarlijkse festival. Dat moet bevallen zijn, want op 12 maart vindt een nieuwe editie plaats in Het Bos. Op het programma: ‘voor elk wat wils’, maar toch vooral voor díé zieltjes die hun hart ophalen in de niche. Onder meer op het programma: Marcia Bassett (Double Leopards, The Hototogisu), Barn Sour (Penultimate Press), Beat Detectives (RVNG, Goaty Tapes), lokale nieuwlichters Bloedneus & De Snuitkever, Dhavali Giri, het Marseillaise trash-trio Donna Candy, Luster (met onder anderen Annelies Monseré en Jelle Vanlerberghe van Joe Speedboat), de glitchy crooner Paul Arámbula en de Guttersnipe-spin-off Petronn Sphene.
Fun fact: Kraak hanteert variabele prijzen: wie amper zijn of haar huur betaald krijgt, mag er in voor 20 euro. Wie gewoon twijfels heeft bij de vrijemarkteconomie is voor 30 euro gesteld en zij die er vetjes inzitten mogen 35 euro leggen. Voel u zich vooral niet gedwongen om uw eigen kapitaalkracht te onderschatten aan de deur – ook in Antwerpen hebben muzikanten en kunstenaars niet bepaald vette jaren achter de rug.
12 maart | Antwerpen | kraak.net

Spinifex Sings
Spinifex komt met een gloednieuw project op de proppen: Spinifex Sings, een avontuurlijke jazzavond met de Indiase zangeres Priya Purushothaman en de IJslandse vocaliste Björk Níelsdóttir. De twee behoren volgens de organisatie tot de meest veelbelovende stemmen van hun generatie. Purushothaman komt uit de Noord-Indiase klassieke muziek, terwijl Níelsdóttir uit de hedendaagse gecomponeerde, klassieke en geïmproviseerde muziek komt. Het is niet de eerste keer dat Spinifex met vocalisten werkt: in 2014 maakte Spinifex het programma Bollycore met wederom Purushothaman. Toch is Spinifex Sings het eerste avondvullende programma waarin het ensemble met gezongen of gesproken tekst werkt. De teksten zijn in het IJslands, Tamil en Engels. Giet daar een sausje over van experimentele jazz en je krijgt mogelijk een bijzonder leuke avond in Amsterdam, Lokeren of Oostende.
25-27 maart, 22-23 juli, 3 december| spinifexmusic.nl

Rejjie Snow
Alex Anyaegbunam – de echte naam van de Ierse rapper Rejjie Snow – maakte de voorbije jaren veel indruk en mocht voor zijn eerste album tekenen bij 300, het label van Young Thug en Megan Thee Stallion. In geheel eigen stijl trakteerde de rapper daarop zijn fans op bangers als ‘Egyptian luvr’ en ‘Charlie Brown’. Zijn inspiratie haalde hij uit onder meer klassieke hiphop, bedroom pop, funk en disco. Doorheen de jaren werkte Rejjie al samen met Aminé en Joey Bada$$ en de legendarische, recent overleden rapper MF Doom; artiesten die naast Tyler, The Creator en N.E.R.D. mee het universum van de jonge artiest hebben vormgegeven. Op 29 maart stelt hij zijn tweede langspeler ‘Baw Baw Black Sleep’ voor in de Orangerie van de Botanique.
29 maart | Brussel | botanique.be

Calls from the Hull
De vele lockdowns betekenden een kaalslag voor de cultuursector, maar in sommige gevallen ook voer voor een nieuw project. Zo ook bij het Rotterdamse V11, een rood lichtschip dat aangemeerd ligt in de Rotterdamse Wijnhaven. Eerder dit jaar kondigde de locatie hun eerste release aan, een compilatie van tracks die er opgenomen werden tijdens de lockdowns ter ondersteuning van de lokale muzieksector. Het project heet officieel ‘Calls From The Hull: Eleven Recordings From The Rotterdam Underground’, en zal gepresenteerd worden op 31 maart en 1 april. Op de affiche onder meer: Tramhaus, FFOOSS, Daatura, Knife Massage, VULVA en Speech Impediment.
31 maart – 1 april | Rotterdam | vessel11.nl

Mdou Moctar
Wie z’n weg wil vinden in de wereld van traditionele en regionale muziek, komt met labels als Analog Africa, Ostinato, Soundway, World Circuit, Honest Jon’s, Sublime Frequencies of Glitterbeat al een heel eind. Ook Sahel Sounds is inmiddels zo’n onmisbaar ijkpunt, dankzij labelbaas Christopher Kirkley, zowat de hedendaagse Alan Lomax. Hij speelde een belangrijke rol in de popularisering van de woestijnblues van Mdou Moctar te danken. Op hun debuut onderscheidde Mdou Moctar zich van andere Touareg-acts als Bombino of Tinariwen door hun opvallend gebruik van auto-tune. Begin april komt de band hun uitstekende ‘Afrique Victime’ presenteren in Nederland en België.
1 april | Antwerpen | hetbos.be
2 april | Brussel | abconcerts.be
4 april | Amsterdam | paradiso.nl
5 april | Eindhoven | effenaar.nl

Ramkot
Ze werden al een paar keer verhuisd naar een andere datum, maar op 6 april mag het Gentse trio Ramkot, dat De Nieuwe Lichting 2021 van StuBru won, op de planken van Vooruit kruipen. Ramkot zag het levenslicht in 2017, toen de broers Leyman in Hannes Cuyvers de perfecte derde broer zagen om hun passie voor afbraakwerken te delen. Hun herkenbare, compacte geluid, geschikt om op te headbangen en te dansen, is voer voor fans van Queens of the Stone Age, The Raconteurs, Millionaire, Soulwax, De Staat en STAKE. Ze stellen er hun tweede ep voor, ‘What Exactly Are You Looking For’.
6 april | Gent | vooruit.be

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!