728x90 MM

Cd: Mireille Capelle – Anello-Naga-Sunyata

MireilleCapelle
Mireille Capelle - Anello-Naga-Sunyata

Ik ben de bezitter van een wankele slaap. Ik zoek houvast en regelmaat en ben toe aan een kruidenthee die ik niet eens graag drink. Het smaakt me niet en ik worstel na een jaar nog steeds met een dijk van een koffieverslaving. Ik ben aan de winnende hand. Alleen hoe lang nog voor ik het onderspit delf? Ik heb mijn principes aan de kant geschoven en heb een nacht gereserveerd voor ’Anello–Naga–Sunyata’ van Mireille Capelle: zonder twijfel een van de belangrijkste Belgische zangeressen of kunstenaressen tout court. Capelle schitterende in opera’s van Purcel, Bruckner en Mozart en werkte intensief samen met Jos Van Immerseel. De laatste jaren maakt ze de bocht naar de klassieke hedendaagse muziek, John Cage, Henryk Górecki en Maxwell Davies om er slechts enkele te noemen. Voor ’Anello–Naga–Sunyata’ liet ze zich bijstaan door een uitmuntend en vooraanstaand gezelschap van muzikanten. Marc Tooten op viool, Karin Defleyt speelt fluit en Arielle Valibouse speelt harp. (De namen van de rest van dit uitstekende gezelschap staan vermeld in de uitgebreide hoesnota’s.) ’Anello–Naga–Sunyata’ bestaat uit drie cd’s, drie composities die elk afzonderlijk kunnen worden afgespeeld, maar ook samen op twee cdspelers en vier luidsprekers beluisterd kunnen worden. We hebben de platen eerst apart beluisterd. Ze bleven overeind staan, als een degelijk huis, gebouwd op een stevig fundament, in weer en wind, de tijd trotserend. Ik heb een nacht gereserveerd. Heb slaapdronken in mijn zetel plaatsgenomen en ik heb de verschillende composities in verschillende combinaties doorgenomen. Het was een sacraal moment, nog het meest toen ik eerste zonnestralen, het ochtendgloren, mocht aanschouwen. ’Anello–Naga–Sunyata’ is een meesterwerk, boeiend en verrassend van de eerste tot de laatste noot. Ik heb vaak gedacht aan het werk van Morton Feldman, vroege Cage, de korrelige ambientsound van Deathprod en de donkerste kant van Diamanda Galás. Het middaguur lonkt. Ik zit aan de ontbijttafel met een kop kruidenthee en de zoete herinnering van een nacht die ik nooit vergeten zal. 

Meer info

Label: Audio Mer
www.inspiratum.be

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!