728x90 MM

BREAKING: Unieke samenwerking Kreng & Okkyung Lee in wereldpremière op Mind The Gap-Nights @IFFR

Gonzo (circus) en het International Film Festival Rotterdam presenteren: de wereldpremière van een unieke samenwerking tussen componist Kreng en de Koreaanse celliste Okkyung Lee! Deze eerste gezamenlijke performance van Kreng en Okkyung Lee – die elkaars werk al langer bewonderen – belooft een  bloedmooie symbiose van akoestische en elektronische instrumenten te worden.

Kreng 090709 001
Kreng - Foto: Katrien Schuermans

Al tien jaar lang is Pepijn Caudron aka Kreng het muzikale genie achter de controversiële theaterstukken van het Belgische theatergezelschap Abattoir Fermé. Rituelen, exorcisme, geweld: hij zet het allemaal om in gelaagde composities vol donkere drones en gedempte, opgerekte orkestrale klanken. Als Kreng maakte hij twee albums, ‘L’Autopsie Phénoménale De Dieu’ en ‘Grimoire’, waar wij met niets anders dan lof over konden schrijven. Dit solo-werk -uitgebracht op het prestigieuze Noorse Miasmah-label –  is donkere, filmische muziek op het kruisvlak van (dark) ambient, elektronica en modern klassiek. Recent werd zijn werk voor Abattoir Fermé door Miasmah gebundeld in een prachtige box, die onmiddellijk uitverkocht was. En ook voor zijn live performances is het aangewezen snel te reserveren. Lees hier een interview met Kreng uit Gonzo (circus) #93.

De van oorsprong Koreaanse, maar in New York verblijvende Okkyung Lee is een toonaangevende celliste die in haar composities en improvisaties een unieke stijl heeft ontwikkeld op basis van elementen uit jazz, geluidskunst, noise én klassieke Koreaanse muziek. Ze speelde en werkte  samen met o.a. Laurie Anderson, Thurston Moore, John Zorn en Evan Parker. Haar werk is uitgebracht op gerenomeerde labels als Tzadik, Ecstatic Peace! en Emanem.

Meer informatie: www.gonzocircus.com/mindthegap

Verder zijn op vrijdag 25 januari 2013 nog twee onverwachte combinaties van muzikale en visuele uitersten te zien:

Knalpot
Knalpot

De Nederlandse componist en elektronica-muzikant Gert-Jan Prins heeft al menigeen de zaal uitgejaagd met zijn snoeiharde orkanen van ruis en noise.  Geluidskunstenares Mariska de Groot is gefascineerd door de Variophone, een optisch apparaat dat geluid overbrengt op film. Geluid wordt zo beeld, en beeld blijkt geluid.  Speciaal voor ‘Mind The Gap’ ontwikkelden zij de bijzondere performance ‘Quadtone extended’. Hou je vast aan de takken van de bomen!

Knalpot is een genre-overschrijdend Amsterdams duo met een ijzersterke live-reputatie. Gewapend met drums, gitaar, Casio en een forse lading analoge elektronica spelen Raphael Vanoli en Gerri Jäger een hybride mix van dub, rock, noise, ambient en jazz. Speciaal voor deze avond wordt hun muziek live voorzien van de  glitchy/defecte videobeelden van kunstenares Rosa Menkman.

Praktisch

Vrijdag 25 januari 2013, Worm (Rotterdam) 

deuren: 22u00 | entree: 11 euro / 8 euro

Tickets zijn vanaf 17 januari verkrijgbaar via www.filmfestivalrotterdam.com

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!