728x90 MM

Boek: OCCII Januari – December 2009

occii 01
Boek: OCCII Januari-December 2009

Februari en Maart zijn de maanden waarin iedereen met een initiatief waarmee geld gemoeid is zwoegend alle resultaten, bezoekersaantallen, financiën, personeelsinformatie bij elkaar veegt en probeert te verwerken tot een boeiend jaarverslag. Twee weken geleden kreeg ik – ver voor de deadline die de meeste bedrijven er op na houden – een interessant jaaroverzicht van OCCII ( Onafhankelijk Cultureel Centrum InIt ) onder mijn neus gedrukt. Met gepaste trots werd dit epos gepresenteerd in het inmiddels 26 jaar oude cultuurcentrum.

Voor degenen onder ons die nog onbekend zijn met het fenomeen OCCII; de in 1984 gekraakte Tramremise  heeft een elan van een kraakcafé waar zelfs je grootmoeder zich op haar gemak voelt en een programmering waarvan ik een groot deel tot vervelens aan toe ga recapituleren aan mijn kleinkinderen.

In januari 2009 is Our Polite Society, een ontwerp duo uit Zweden en Duitsland, in samenwerking met OCCII programmering begonnen met het ontwerpen van bijzonder vormgegeven maandkalenders met op de achterkant een leeswerkje, een nieuwsbrief. Elke maand werd er vooruitgeblikt op de bands die speelden, en elk kwartaal werd de kalender opgeluisterd met een stukje geschiedenis van de kraak scène en de OCCII zelf,  inclusief foto’s en verhalen uit het rijke archief van de jubilerende OCCII.

De bundeling van al deze verhalen en maanden van underground muziekplezier zijn plezierig om te lezen. Ook de bijdragen van Arnold de Boer ( The Ex, ZEA ), punk band Seein’ Red, artikelen over (nieuwe) muziekstijlen door Geert-Jan Davelaar ( Betercore, Le Club Suburbia ) en andere bekenden van OCCII die veel van hun vrije tijd geven aan de programmering en het behouden van het unieke karakter van deze underground muziek tempel maken 2009 een prettig jaar om op terug te kijken.

Our polite Society is een jong grafisch ontwerp bureau, die OCCII en haar rijke geschiedenis eer heeft gedaan. De ontwerpen van de maandkalenders zijn simpel en doeltreffend, afwisselend en grafisch zeer interessant.

Als je in 2009 hebt rondgelopen in OCCII is dit boek dé aanvulling op je stapels American Apparel bandshirts, buttons en katoenen tasjes, en eigenlijk hoef je die verder niet meer te dragen. Dit boek is veel toffer. En om even terug te komen op het financiële gedeelte van het jaaroverzicht; van de opbrengst van het boek wordt de monumentale gevel van het pand opgeknapt. Hopelijk volgen er nog veel meer overzichten. Als je deze wilt aanschaffen, kijk op de website van Our Polite Society voor instructies, zie onderstaande link.

Meer info

OCCII, Amstelveenseweg 134, 1075 XL Amsterdam

www.occii.org
www.ourpolitesociety.net/works/2010/OCCII%20Book/occii_book.html

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!