728x90 MM

Bij Gonzo (circus) #175: Womrot

Tijs Heesterbeek schrijft in zijn editoriaal over het wel en wee van proefcontroles, en over hoe Womro-ehhh, Wormrot, ons aan het rillen bracht.

Het is toch altijd weer een fijn moment. Dat moment waarop het nieuwe tijdschrift, waar je een tweetal weken van tevoren bijna dag en nacht aan gewerkt hebt, op je deurmat ploft. Wanneer je je neus tegen het papier houdt, en de geur van de nog verse drukinkt opsnuift, vergeet je de bakken koffie die er op de laatste dag nog doorheen zijn gegaan, en je vierkante ogen van het turen naar het beeldscherm om die allerlaatste fouten nog uit de finale versie te zeven.
De deadline is weer gehaald! Zonder kleerscheuren…

Of toch…

Wacht…

Stond dat er nu echt?

Womrot?

WOMrot?!

Een ferme vloek wist ik nog net in te slikken. Mijn wederhelft lag namelijk al in bed. Maar het stond er echt. Op pagina 32. In grote chocoladeletters ook nog! WOMROT. Het stuk is door drie mensen overgekeken, en niemand zag dat er eigenlijk Wormrot had moeten staan in de titel. Godver! Selectieve blindheid is duidelijk een dingetje. Vooral na heel veel koffie.

Het toeval wil dat in diezelfde week het nieuws naar buiten kwam dat de Nederlandse band Chef’Special ook een knoepert van een spelfout op hun nieuwe plaat had gedrukt. In plaats van ‘Passing Through’ stond er ‘Passing Trough.’ Een duiveltje op mijn schouder zegt dan: ‘mooie marketingstunt.’ De band krijgt extra aandacht, zelfs op nationale televisie en in de kranten. En de plaat waarop ze zelf met stift nog die H bijgeschreven hebben? Dat wordt natuurlijk een collectorsitem. De plaat (notabene een heruitgave van een plaat van 2014) heeft uiteindelijk weer op de tiende plek in de album top 100 gestaan in Nederland. Slim…

Maar natuurlijk was dit ‘foutje’ geen marketingstunt van ons. En helaas zag ik het te laat om onze gehele redactie op te trommelen om die extra R bij Womrot er nog bij te schrijven. Aan de andere kant: het zou wellicht de waarde van het tijdschrift juist verlagen, in plaats van toe te laten nemen. Dus: wil jij nou ook zo’n ultra exclusieve GC #174 editie mét ongecorrigeerde fout? Je vindt ‘m vanaf nu in onze webshop (vrij naar de instagrampost van Chef’Special).

En wees maar niet bang, dit is de eerste en laatste keer dat ik het over Chef’Special heb. (Alhoewel… Wie weet welke fout wij nu weer hebben gemaakt, in die koffiedoordrenkte avonden met vierkante ogen.)

Geheel Chef’Special-vrij is namelijk ook onze festivalspecial. Terug van lang weggeweest. Hij is niet zo lang als voorheen, maar dat komt ook omdat we om de festivals heen moesten werken waar Chef’Special stond.

Veel lees- en luisterplezier.
Tijs Heesterbeek
Hoofdredacteur

PS: en hierbij dan ook nog mijn excuses aan de band Worrrrrrrmrot, die dit, marketinggewijs niet op TikTok, Instagram of wat ze dan ook in Singapore hebben, kunnen plaatsen. En vooral aan Marc, de schrijver van het stuk, want dit is natuurlijk een ferme kras op de lak van een verder mooi interview.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!