728x90 MM

Bij Gonzo (circus) #172

Hopelijk brengt deze Gonzo (circus) en de bijgevoegde Mind The Gap jou ook weer veel nieuwe connecties met nieuwe muziek en kunst.
Editoriaal Gonzo (circus) #172

‘Daarin lijken we heel sterk op elkaar’, sluit Ellen Arkbro het dubbelinterview met haar en Hampus Lindwall af. Ze heeft het over Lindwall, waarmee ze op hetzelfde festival in Berlijn stond, waar ze hun orgelstukken lieten horen in de Gedächtniskirche. De twee muzikanten kenden elkaar al van eerder, maar komen er in de loop van het interview achter dat ze meer gemeen hebben dan gedacht. Zoals dat ze allebei de metalband Meshuggah goed vinden. Het was aan René van Peer om de – al dan niet toevallige – connecties te vinden tussen de twee artiesten, die ogenschijnlijk op een andere manier hetzelfde muziekinstrument, het orgel, benaderden. En dat is ‘m goed gelukt.

Een andere toevallige connectie beschrijft Stijn Buyst in zijn interview met Sainkho Namtchylak en Jochem Baelus, alias Slumberland. Baelus noemt de samenwerking ‘eigenlijk een samenloop van omstandigheden’, die begon in een ‘achterkamertje’ in Wenen en waaruit uiteindelijk een plaat én een serie liveoptredens is voortgekomen.

Connecties liggen er dus overal. Soms overduidelijk. Zo noemt Juliet Hoornaert in haar scenereport over Caïro een belangrijke connectie tussen het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Maar ook hier gaan de connecties veel verder over de grens heen, met ZULI die een residentie in Denemarken gepland heeft met Croatian Amor. Maar vaak liggen de connecties wat minder voor de hand. Zoals hongerig zijn met een lichte kater, een bos en de kunst van Kasper de Vos… Om nog maar te zwijgen over de connectie tussen de zanger van Lorna Shore en de wetenschap.

En zo zie je maar. Als je je er maar voor openstelt, vind je overal nuttige connecties die je verder helpen. Dat kan in een miljoenenstad in Egypte zijn, in een Berlijnse kerk, of in een achterkamertje in Wenen. Maar net zo goed na een kort mailtje naar je grote inspiratiebron (zie het Signalement van Dienne, die een mailtje stuurde aan Nicolás Jaar) of op een eenzame zolderkamer, zoals te lezen valt in het labelreport over Esc.rec.

Hopelijk brengt deze Gonzo (circus) en de bijgevoegde Mind The Gap jou ook weer veel nieuwe connecties met nieuwe muziek en kunst.

Dan nog even dit. Voor het nieuwe jaar zullen we helaas een prijsstijging moeten doorvoeren. We hebben dit heel lang kunnen tegenhouden, omdat we vinden dat Gonzo (circus) laagdrempelig en betaalbaar moet blijven. Hierdoor werkten we met hele smalle marges. Maar door de prijsstijgingen over de gehele linie van de productie van het blad, werd het nu onhoudbaar om dit niet door te berekenen in de prijzen van een abonnement en van een los exemplaar. Een abonnement gaat in 2023 tien euro omhoog, en een los nummer zal € 10,95 gaan kosten. Hierdoor kunnen we wel de kwaliteit die we nastreven blijven bieden aan jullie, de lezers. Hopelijk begrijpen jullie deze keuze.

Veel lees- en luisterplezier.

Tijs Heesterbeek
Hoofdredacteur

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!