Beeldbank

Uit het dagelijkse bombardement aan beelden selecteren de Gonzo (circus)-medewerkers plaatjes die in ons collectieve audiovisuele geheugen bewaard moeten blijven.

Uit het dagelijkse bombardement aan beelden selecteren de Gonzo (circus)-medewerkers plaatjes die in ons collectieve audiovisuele geheugen bewaard moeten blijven.

Tectonic Plate

De Finse kunstenaar en filmmaker Mika Taanila neemt voor zijn laatste project ‘Tectonic Plate’ een vliegreis van Helsinki naar Tokio als inspiratiebron. Door middel van tekstfragmenten, schimmige beelden en een onheilspellende imgressoundtrack van Mika Vainio wordt je in de belevingswereld gezogen van een vermoeide reiziger. Zijn paranoïde overpeinzingen richten zich op zijn claustrofobische situatie en de vreemde staat waarin zijn lichaam verkeert tijdens de lange vlucht. Als een associatieve sfeerimpressie werkt de film vooral door het samengaan van een hypnotische geluidsband en een ritmische montage van documenten en mysterieuze foto’s die door een kopieerapparaat zijn gehaald. Uiteindelijk zijn het vage herinneringen die zweven in een waas tussen de twee steden. Daarmee bevindt ‘Tectonic Plate’ zich tussen de droomlogica van Lettristen zoals Isidore Isou en Maurice Lemaitre en hun fascinatie voor kwetsbare flarden en beschadigde fragmenten. (gv)
mikataanila.com/tectonic-plate

Griekse onderwereld

De Zweedse multimediakunstenaar Marcus Fjellström legde samen met Katrin Hahner zijn lichaam en ziel in de korte film ‘The Delights of My Modular Gender‘ waarin mysterieuze animatie- en live action-beelden op een vloeiende manier vermengen en in elkaar opgaan. De letterlijk en figuurlijk contrastrijke film doet een beetje denken aan het werk van Guy Maddin en is gemaakt binnen het kader van het project ‘Books of Tiresias’, fictieve boeken van de zowel mannelijke als vrouwelijke blinde ziener in de Grieks-mythologische onderwereld. De door Styx-bootsman Charon geweigerde onbegraven lichaamsdelen vinden via Tiresias toch nog hun plek in de onderwereld: ze worden onderdeel van Tiresias’ kleedkamer. Daaruit kiest Tiresias steeds weer een set gemengde lichaamsdelen. Dier/diens extatische stem ratelt en orakelt maar door, de muziekcompositie voert je mee, terwijl je blik via sprookjesachtig sfeerlicht wordt geleid langs een wonderkabinet met uitgestalde genitalia en erotisch kronkelende lichamen. (bm)
Preview: kafkagarden.com | Binnenkort te zien op diverse filmfestivals.

Uitwisselen

Het Belgische koloniale verleden is een blinde vlek in ons publieke debat. ‘Gelukkig’ proberen kunstenaars en kunstinstellingen, zoals recent Sammy Baloji en Filip De Boeck in WIELS, een brug te slaan tussen het vuile verleden en een meer evenwaardige toekomst. ‘Echangeur’, letterlijk verkeerswisselaar, is een korte documentaireimgres van Rob Jacobs en Anne Reijniers. Observaties van het dagelijkse leven in Kinshasa rond een lege sokkel waar een standbeeld van een van de koloniale heersers stond en waar nu af toeristen selfies maken en het verkeer langsraast, worden afgewisseld met beelden van een toneelgroep die scherpe kritiek levert op machtsverhoudingen. Door het associatieve karakter is deze documentaire zeer confronterend. Recent is er veel kritiek op concepten als ‘interculturele dialoog’ en ‘uitwisseling’ omdat deze de ongelijkwaardigheid tussen de gesprekspartners in stand zou houden. ‘Echangeur’ – die op diverse plekken te zien is geweest en hopelijk nog in theaters te zien zal zijn – is een gedurfde stap om dit te doorbreken. Want we moeten wel blijven praten én kijken. (rt)
echangeur.be

Shift Symm

Het nieuwe audiovisuele werkstuk ‘Shift Symm’ van Zeno van den Broek ligt duidelijk in het verlengde van voorganger ‘Divergence’ (2015). Wederom brengt de Nederlandse, in Kopenhagen woonachtige, componist en kunstenaar een werk van geïntegreerd beeld en geluid. En opnieuw gebruikt hij elektronische pulsen en drone-achtige tonen en een minimalistisch beeld van rasters, vlakken en lijnen. Echter, ditmaal biedt Van den Broek veel meer variatie en, hoe minimaal het uitgangsmateriaal ook is gebleven, er gebeurt heel veel. ‘Shift Symm’, gecomponeerd als een drieluik, is geheel gebaseerd op verschuivingen. Klank- en beeldelementen maken zich los van bestaande composities en zoeken nieuwe verbanden, die al even tijdelijk zijn. Dat levert de ene keer gelaagde en dichte texturen op, een andere keer een fascinerende diepte en ruimtelijkheid. ‘Shift Symm’ is als volledig digitale uitgave verschenen bij Establishment, in samenwerking met Sedition. Live is ‘Shift Symm’ te ervaren bij het sound//vision-evenement tijdens het IFFR 2017. (rm)
www.seditionart.com/zeno-van-den-broek

Korte trip

Jan Kounen is terug in de wereld van de korte film! De uit Nederland afkomstige Franse regisseur is een cultfiguur binnen de experimentele film. Hij maakte speelfilms over zeer uiteenlopende onderwerpen, van misdaad tot spirituele reizen, maar al zijn werken hebben een absurdistische en over-de-top beeldtaal vol provocatie gemeen. Hij is niettemin vooral geprezen om zijn korte films, zoals het komische heksenverhaal ‘Gisèle Kérozène’ (1989) en de duistere bewerking van Roodkapje met ‘Le dernier chaperon rouge’ (1996). Met nieuwsgierige blik zien we toe hoe Kounen zich weer in dit genre beweegt, en het technische experiment dat het filmmedium toelaat uitput. Kounen werkt samen met DJ Agoria, en heeft drie korte films gemaakt welke diens muziek begeleiden. Het recent uitgebrachte ‘Up All Night’ is hiervan de eerste vrucht. Het is een caleidoscopische trip van licht en ronde vormen die de dynamiek van het geluid aanvult. Of de andere twee films de kijker ook zo het scherm in trekken, wachten we graag af. (lvv)

Filmstruck!

Begin november vorig jaar werd een broodnodige stap gezet in de filmliefhebberij: het openen van streamingdienst filmstruck.com. Met deze website breidt het Amerikaanse kabeltelevisienetwerk Turner Film Classic Movies uit naar het internet, en aan boord hebben ze een imposante partner: Criterion, dat al ruim 800 titels uitbracht op dvd en blu-ray. Het mocht even duren, want er gaapte inderdaad een behoorlijk groot gat in het huidige streamingaanbod van grote spelers als Netflix – dat met haar aanbod vooral tot aanvechtingen leidt om je hoofd met kracht door je beeldscherm te stoten. Al eerder waren er alternatieve streamingdiensten met een interessanter aanbod zoals MUBI en Fandor, maar met Criterion aan boord wordt er een immens deel van de filmgeschiedenis digitaal toegankelijk gemaakt à 11 dollar per maand. Dollar? Ja, want helaas mag het vooralsnog even duren voor ons: de streamingdienst is voorlopig nog enkel toegankelijk in de Verenigde Staten. (al)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!