Bij Gonzo (circus) 179: Afstemming

De Gonzo (circus)-jaarlijsten zijn altijd een wisselwerking tussen verrassing en vastheid, vertelt onze hoofdredacteur Tijs Heesterbeek in zijn editoriaal. Ook dit jaar heeft geen een album meer dan drie vermeldingen. En zoals Kendrick Lamar voorheen al eens deed, legde Lankum dit jaar toch enige overlap met de mainstream bloot. Tijs sluit af met een aankondiging: een eigen radioprogramma van Gonzo (circus) genaamd Kaap Gonzo! Voor het eerst te horen op Concertzender op woensdag 10 januari om 20:00, dus tune in!
Editoriaal - GC179

 

Ze zijn altijd weer verrassend, de uitkomsten van onze eigen jaarlijsten. Maar aan de andere kant zit er ook altijd wel weer een vaste lijn in. In 2020 – toen we weer begonnen met de jaarlijsten na een aantal jaartjes afwezigheid – was één album met vijf vermeldingen nog de afgetekende winnaar (‘Mestarin Kynsi’ van Oranssi Pazuzu), maar elk jaar daarna kwam er geen enkel album meer boven de drie vermeldingen uit.

In 2021 werden er 23 lijstjes ingeleverd, waarin vier platen drie keer genoemd werden. In 2022 waren dat vijf platen op een verzameling van 27 lijstjes. Dit jaar zijn er 25 lijstjes ingeleverd en ook nu is er geen enkele artiest met meer dan drie vermeldingen. Bell Witch, Slowdive, Lankum en Liturgy delen die eerste plek. Mooie constatering: van deze vier artiesten hebben we alleen Lankum niet voor de spreekwoordelijke microfoon gehad. Bij de namen die twee keer genoemd werden, steekt vooral Laster eruit, omdat die nu op de voorpagina staat. Op die cover stond eerder ook billy woods, eveneens tweemaal opgenomen met ‘Maps’, zijn samenwerking met Kenny Segal. Verder kwamen Ditz en ascendant vierge ook twee keer voor. Oké, bij die laatste speel ik een beetje vals, want we hebben vooral aandacht besteed aan de andere band van één van de leden, zijnde Casual Gabberz in het ‘Gabber in 2020’-stuk in GC#158. Ook de in 2023 overleden Ryuichi Sakamoto siert de lijst tweemaal.

Maar we hebben met andere tweekeergenoemden BIG|BRAVE, Ragana, The Necks, Dødheimsgard en Yo La Tengo, en vooral al die anderen die maar éénmaal genoemd zijn nog heel wat achterstallig onderhoud te gaan. Zo blijven jaarlijsten altijd een mooie peilstok of we als tijdschrift nog wel de vinger aan de muzikale pols hebben.

Even terug naar Lankum. Was het vorig jaar Kendrick Lamar die voor een primeur zorgde binnen de Gonzo (circus)-jaarlijsten – nog nooit was de overlap met de ‘mainstream-lijstjes’ zo zichtbaar – nu valt die eer dus aan de Ierse folkies van Lankum. Het blijft dus allemaal wel redelijk status quo wat betreft onze ‘mainstreamizering.’ Of bewegen de mainstream media juist onze kant op? Het is in ieder geval mooi te zien hoe breed een nicheband gedragen wordt.

Over andere media gesproken: mocht je je afvragen waar je al die artiesten die genoemd worden kunt vinden, hoef je niet meteen Spotify, Tidal of een ander streamingplatform aan te zwengelen. Vanzelfsprekend is het beter om naar de platenzaak te rennen, maar Gonzo (circus) heeft vanaf januari ook een eigen radioprogramma op de Concertzender! De eerste uitzending zal vooral in het teken staan van onze jaarlijsten. De Nederlandse etherontmaagding van onze doorgewinterde radiomaker Diederik van Vaerenbergh (als De Geluidsarchitect is hij ook betrokken bij het Vlaamse Radio Scorpio) zal plaatsvinden op woensdag 10 januari om 20.00 uur. Meer informatie vind je verderop in dit blad. Stemt allen af!

Veel luister- en leesplezier.

Tijs Heesterbeek
Hoofdredacteur

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!