728x90 MM

ACTUEEL: ‘Voice of Peace’ – posters als steun aan Oekraïense volk bij Onomatopee (Eindhoven)

Bij Onomatopee in Eindhoven is momenteel een kleine maar bijzonder actuele expositie te zien. Er hangen zo’n vijfendertig posters aan het plafond, met als hoofdboodschap ‘No War’. Deze posters hangen hier niet omdat ze het toppunt van grafisch design zijn. Wel omdat ze razend urgent zijn.

Voice of Peace Ze werden namelijk verzameld door twee verenigingen van (grafische) ontwerpers uit het oosten van Oekraïne (4th Block en Varto). Een van deze twee verenigingen, 4th Block, organiseert al sedert de jaren 1990 een triënnale van eco-posters. Daarmee bedoelen ze posters die een boodschap brengen binnen de thema’s ecologie en/of duurzaamheid. Zij onderzoeken dus al jaren de zeggingskracht van de poster. Ergens begin 2014, toen in het oosten van Oekraïne de gemoederen steeds verder oplaaiden, besloten zij een extra project op te zetten onder de noemer ‘The Voice of Peace’. Hiervoor roepen zij ontwerpers en kunstenaars wereldwijd op om een poster te ontwerpen als steun aan het volk in Oekraïne. Veel posters zijn daarom expliciet tegen Rusland, of Putin, of op zijn minst tegen agressie en ‘racisme’. In andere posters wordt het wapenschild van Oekraïne omgevormd tot een vredesduif.

De meeste posters zijn gemaakt door kunstenaars uit landen waar oorlog of een andere existentiële dreiging tot de dagelijkse realiteit behoren, zoals Iran, Venezuela, Ecuador, Turkije enzovoort. Ook werden er een groot aantal posters uit Rusland ingestuurd, en vooral ook uit Oekraïne zelf natuurlijk. Vandaar dat de posters vaak zeer confronterend zijn en in onze ogen extreem. Nederlandse ontwerpers zullen niet zo gauw gebruik maken van handgranaten of marcherende soldaten om hun boodschap kracht bij te zetten. Dat doen veel van deze makers dus wel. Daarnaast verwijzen zij in veel posters naar de kleuren van de Oekraïense en Russische vlag.
Bij Onomatopee hangt slechts een selectie uit het enorme aantal ingezonden posters, waarvan de meeste wel op de facebook-pagina van het project te zien zijn. Op een muur tussen de posters worden een aantal niet geprinte posters geprojecteerd, met daaronder telkens de naam van de maker en diens land van herkomst. De posters kun je kopen voor 7 euro. Met de opbrengst kunnen de organisaties in Oekraïne nog meer posters drukken en verder verspreiden op publieke plekken doorheen het land.

De tentoonstelling is van 4 april tot en met 18 mei te bezichtigen op zaterdag en zondag, telkens van 13 tot 17 uur en op afspraak. Meer informatie: Voice of Peace en Onomatopee.

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!