728x90 MM

AANKONDIGING: J.G. Ballard, A Tribute (1-14 september, Amsterdam)

ballard 1
J.G. Ballard

“I believe in my own obsessions, in the beauty of the car crash, in the peace of the submerged forest, in the excitements of the deserted holiday beach, in the elegance of automobile graveyards, in the mystery of multi-storey car parks, in the poetry of abandoned hotels.”

Aldus J.G. Ballard (1930-2009) in het prozagedicht ‘What I Believe’ uit 1984. De invloedrijke Engelse schrijver zal tussen 1 en 14 september aanstaande worden geëerd met een reeks programma’s in de Melkweg en Paradiso te Amsterdam. Ballards verhalen spelen zich af tegen een achtergrond van hoogbouw, snelwegen, migratie, massale vrije tijdsbesteding en ongebreidelde consumptie, en blijken aan het begin van de 21e actueler dan ooit tevoren.

Op 1 september start het evenement met een lezing over Ballards mensbeeld door de Britse schrijver en cultuurcriticus Theodore Dalrymple en vindt de opening plaats van een expositie waarin de dystopische blik van Ballard wordt weerspiegeld in onder meer de serie ‘Take Me To The Hilton’ van de Nederlandse fotografe Natascha Libbert, die het ongemak van idyllische omgevingen (hotels, luchthavens, resorts) blootlegt.

Van 2 t/m 14 september worden in Melkweg Cinema diverse films getoond die Ballards wereldvisie verbeelden, waaronder ‘Stereo’ van David Cronenberg, ‘Dawn of the Dead’ van George A. Romero en een compilatie van Ballard-gerelateerde korte films, waaronder ‘The Atrocity Exhibition’ uit 1970.

Op 8 september zal schrijver Thomas van Aalten samen met Berend Dubbe, alias Bauer, in Paradiso een audiovisuele presentatie geven rondom de grote thema’s van Ballard. T.A.G.C. (The Anti Group Communications / Clock DVA) zal een audiovisueel werk verzorgen op basis van Ballards korte verhaal ‘Track 12’. Daarnaast zal Stellar OM Source een door Ballard geïnspireerde set ten gehore brengen, en zal Blanck Mass (Benjamin Powers, lid van de Fuck Buttons) een optreden geven, begeleid door beelden van de geroemde beeldregisseur Alex Turvey. Ook van de partij is Shackleton, wiens donkere elektronische muziek als de belichaming van Ballardiaanse muziek gezien kan worden. Tenslotte zullen de Gonzo (circus) DJ’s zich die avond van hun meest dystopische kant laten horen. Niet te missen dus.

Melkweg & Paradiso, Amsterdam, 1-14 september 2012

Meer informatie:
Paradiso, programma en kaartverkoop

J.G. Ballard

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!