728x90 MM

15 DAYS TO INCUBATE, dag 3: MY DISCO

Het Tilburgse festival Incubate werd door onze redactie onlangs omschreven als “Gonzo in festivalvorm”. En inderdaad is het programma ook dit jaar weer een overweldigende verzameling van de meest diverse artiesten die je in de marges van de cultuur kan bijeensprokkelen. Ongetwijfeld doen we zelf ter plekke een hoop waardevolle ontdekkingen, maar in de aanloop naar het festival belichten we graag al dagelijks een markante naam uit de line-up. Vandaag is dat de hypnotische én wel degelijk dansbare mathrock van My Disco.

Hoeveel redenen moeten we hebben om ter plekke platonisch verliefd te worden op My Disco?

mydisco
My Disco

(1) Ze zijn vernoemd naar een song van Big Black.
(2) Geheel consequent laten ze hun platen dan ook maar producen door Steve Albini, in de legendarische Electric Audio studio.
(3) Ze delen trouwens zijn lekker wrang gevoel voor humor. In 2004 werd de ziekte van Hodgkins vastgesteld bij bassist Liam Andrews, waarna de band tijdelijk op non-actief werd gezet. Titel van hun debuutplaat uit 206? ‘Cancer’. Op de opvolger ‘Paradise’ werd er nog eens nagetrapt met de fijne song ‘You Came To Me Like A Cancer Lain Dormant Until It Blossomed Like A Rose
(4) Sinds hun ontstaan etaleren ze een voorbeeldige werkethos, met een bijna messianistisch tourschema. Zelfs de uithoeken van de aardbol- Mexico, Zuid-Oost Azië, Rusland- worden niet overgeslagen.
(5) De jongens hebben tevens een uitgesproken voorkeur voor ongewone speelplekken: kunstgalerijen, warenhuizen, of gewoon op de stoep.
(6) Ze komen uit Australië. Veel te weinig bands komen uit Australië, laat staan Melbourne.
(7) Hun laatste plaat ‘Little Joy’ werd gemixt in de ‘Big Jesus Burger Studios’ te Sidney. Zulke dingen vinden wij het vermelden waard.
(8) Overigens is de bandnaam op een vreemde manier verrassend passend. Hun minimalistische noise kan inderdaad worden geïnterpreteerd als een hoogst persoonlijke vorm van disco. Ondanks het scherpe industriële randje, ondanks de soms vreemde maatsoorten en hoekige ritmes, zorgt de repetitieve aanpak en subtiele opbouw voor eenzelfde euforisch effect als de beste dansmuziek.
(9) De nogal geweldige fotograaf Warwick Baker (zie ook foto rechts) maakte een nogal geweldige hoes voor hun nogal geweldige plaat ‘Paradise’.
(10) Klinkt nogal art fart? Geen zorg. De band smijt al eens een nummer van AC/DC in de setlist, en speelde ooit een nieuwjaarshow waar ze de volledige debuutplaat van de Ramones coverden. Amusement!

We kunnen nog even verdergaan, maar tien is een mooi rond getal, en u bent vast al meer dan overtuigd, of niet?

Beluister My Disco – Perfect Protection (live)

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!