728x90 MM

15 DAYS TO INCUBATE, Dag 4: YOB & DARK CASTLE

Het Tilburgse festival Incubate werd door onze redactie onlangs omschreven als “Gonzo in festivalvorm”. En inderdaad is het programma ook dit jaar weer een overweldigende verzameling van de meest diverse artiesten die je in de marges van de cultuur kan bijeensprokkelen. Ongetwijfeld doen we zelf ter plekke een hoop waardevolle ontdekkingen, maar in de aanloop naar het festival belichten we graag al dagelijks een markante naam uit de line-up. Vandaag is dat de geestverruimende beukmetal van Yob en Dark Castle.

Het afgelopen anderhalf jaar hebben we lezers, familie, collega’s, vrienden en vijanden al doodgeslagen met ongevraagde lofredes over de sublimiteit van YOB- daar gaan we hier dus niet meer aan beginnen. Lees het interview in Gonzo #98 er nog eens op na, en de Roadburn-concertverslagen- dat mag dan volstaan, okee?

darkcastle
Dark Castle

Liever willen we hier de aandacht vestigen op het absolute KILLER duo dat dit najaar in het kielzog van YOB Europa zal rondtouren. Dark Castle is namelijk niet de stereotiepe doomband. Om te beginnen zijn ze maar met twee, al maken ze lawaai voor tien. Gitariste Stevie Floyd (wat is dat toch met al dat vrouwelijk schoon in metalbands tegenwoordig?) en drummer Rob Shaffer hebben beiden een achtergrond in jazz en klassiek, maar werden dankzij de platen van het legendarische Death volledig tot het hardere werk bekeerd. Ze spelen dan ook een swingende maar beweeglijke, extreme vorm van metal die nu eens sleept als de beste doom, om even later in ware death-stijl uit te barsten. Abrupte tempowissels, scheve maatsoorten en exotische toonladders dragen bij tot een volstrekt eigen geluid. Tel daarbij de donkere, maar spirituele teksten van Stevie, en je hebt alweer een band die enkel maar uit de stal van Profound Lore kon komen- steeds meer een keurmerk van afwijkende metal. vergis u echter niet: een optreden van Dark Castle is geen intellectueel vertier voor doetjes- al deze invloeden worden tot het bot gestript en met een rauwe klap recht in de onderbuik geserveerd. Net als YOB is dit dan ook een band die je vooral in levende lijve moet ondergaan- geen studioplaat die daar recht aan kan doen.

En om de cirkel weer rond te maken: drummer Travis Foster van Yob kon om familiale redenen niet mee op Europese tournee. Bijgevolg wordt hij vervangen door DC’s Rob Shaffer. We hebben zo het gevoel dat het er qua intensiteit niet minder om zal wezen.

Yob en Dark Castle spelen op vrijdag 16 september in de Kleine Zaal van 013.
Luister hier naar Prepare The Ground van Yob.
Luister hier naar Awake In Sleep van Dark Castle.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!