728x90 MM

15 DAYS TO INCUBATE, dag 6: MATER SUSPIRIA VISION

Het Tilburgse festival Incubate werd door onze redactie onlangs omschreven als “Gonzo in festivalvorm”. En inderdaad is het programma ook dit jaar weer een overweldigende verzameling van de meest diverse artiesten die je in de marges van de cultuur kan bijeensprokkelen. Ongetwijfeld doen we zelf ter plekke een hoop waardevolle ontdekkingen, maar in de aanloop naar het festival belichten we graag al dagelijks een markante naam uit de line-up. Vandaag is dat de occulte slowmotion house van Mater Suspiria Vision.

De hoofdprijs voor flauwste non-trend van vorig jaar mag voor ons part gaan naar ‘Witch House’. Het zoveelste buzzword dat half grappend door een artiest werd aangebracht, en vervolgens door een gretige pers in bloedige ernst als keurslijf werd aangewend om een handvol acts met vaagweg dezelfde oriëntatie tot een heuse scene te bombarderen. Gelukkig zijn zulke hypes een alsmaar korter leven beschoren. Voor het 2011 was, waren de noodzakelijke copycats alweer van het toneel verdwenen, lagen de overbodige themacompilaties in een afprijsbak te rotten, en waren alweer een handvol andere buzzwords gepasseerd.

mater suspiria vision
Mater Suspiria Vision

Mater Suspiria Vision was aanvankelijk één van de boegbeelden van de vermeende beweging. Eerst waren er de Zombie Rave mixtapes, vol met vertraagde en verlaagde edits en remixes van oude en nieuwe hitjes (Lady Gaga, Justice, Bon Jovi, Pia Zadora). Het artwork vol verwijzingen naar Italiaanse horrorfilms en occulte symboliek paste ook netjes in de trend. Maar nadat de hetze even snel was vervlogen als ze was opgedoken, ontwikkelde MSV zich onverstoord verder als een productief en snel evoluerend collectief dat zowel muzikaal als visueel steeds radicaler werk ging afleveren. De eigen composities- vaak in zeer beperkte oplage uitgebracht op vinyl of CD-R- werden steeds abstracter en psychedelischer, met een geluid dat aanleunt bij het geestverwante Demdike Stare (eveneens dit jaar op Incubate), maar dan met een duidelijke invloed van filmsoundtracks en synthesizermuziek. Met de experimentele film Surrealistica Uniferno volgde de eerste multimedia release, zij het in een gelimiteerde editie op VHS.

Ondertussen heeft het schimmige collectief het afgelopen jaar al een tiental albums, enkele video’s en een handvol mixtapes uitgegeven. De remixes worden steeds abstracter (de versie van Lady Gaga’s ‘Paparazzi’ is een onherkenbare drone van delay en reverb), en de gelimiteerde uitgaves steeds exuberanter- het is ons nog steeds niet duidelijk wat er precies allemaal verpakt zit bij de ‘Inverted Triangle II Vogue Witch II LP Boxsets‘ (uitgebracht op 50 exemplaren). Eén ding staat vast: Mater Suspiria Vision heeft de hype overleefd en de mystiek behouden. Dat maakt ons zeer nieuwsgierig naar het spektakel dat ons op Incubate van hen te wachten staat.

Mater Suspiria Vision speelt op vrijdag 16 september om 23u30 in 013.
Luister hier naar Seduction Of The Armageddon Witches van Mater Suspiria Vision.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!