728x90 MM

15 DAYS TO INCUBATE, dag 15: AL DE REST

Het Tilburgse festival Incubate werd door onze redactie onlangs omschreven als “Gonzo in festivalvorm”. En inderdaad is het programma ook dit jaar weer een overweldigende verzameling van de meest diverse artiesten die je in de marges van de cultuur kan bijeensprokkelen. Ongetwijfeld doen we zelf ter plekke een hoop waardevolle ontdekkingen, maar in de aanloop naar het festival belichten we graag al dagelijks een markante naam uit de line-up. Vandaag werpen we een laatste blik op het programma, en merken dat we er met deze reeks nauwelijks een deukje in hebben geslagen. Als uitsmijter: een vogelvlucht doorheen the best of the rest.

Zeer jammer: we arriveren pas op woensdag in Tilburg, en daarmee missen we het geweldige The War On Drugs. Wie onderhand nog niet mee is met de hype: vorig jaar stapte boegbeeld Kurt Vile uit de band om met ‘Smoke Ring for My Halo’ aan een veelgelauwerde solocarrière te beginnen. De andere opperpief Adam Granduciel bleef niet bij de pakken zitten en kwam dit jaar op de proppen met ‘Slave Ambient’, een plaat die al even laaiende reacties krijgt als die van zijn ex-collega vorig jaar. Springsteenrock met shoegaze, kan niet goedkomen denkt u? Think again. Wij houden het op ‘het officieuze vervolg op Wilco’s ‘A Ghost Is Born’.
Andere mooie namen die we helaas laten voorbijgaan: Megafaun, HEALTH, Lightning Dust (de helft van Black Mountain op z’n akoestisch) en het energieke stonerduo (leuke paradox!) Tweak Bird.

sleeppp
Sleep Party People

Over naar heuglijker gedachten: wat we wél nog allemaal mogen smaken op Incubate. Woensdag is er een heuglijk weerzien voor de tweede keer dit jaar met FlyLo-maatje Nosaj Thing, voor ons één van de meest memorabele acts op Dour. Tevens een nieuwe kans om Sleep Party People mee te maken, koortsdroomdeuntjes door een orkest van Deense konijnen.

Voor donderdag zijn we vooral benieuwd naar de muziek achter de beste naam op het festival: Anne Frank Zappa (tevens hopen dat ze t-shirts hebben van die foto-mashup!). Verder toch een paar metalnamen proberen mee te pikken, Aura Noir en Obliteration.

Vrijdag is er natuurlijk de workshop-performance door KLF-opperhoofd Bill Drummond, alsook de grote conferentie over DIY waarbij het ondermeer uitkijken is voor het interview met Steve Ignorant van Crass. Verder is ons muzikale programma al mooi gevuld met enkele acts die we in de voorgaande dagen hebben besproken, maar we hopen toch nog tijd te vinden voor de terroristische jazz van Dead Neanderthals, de waarde landgenoten Dennis Tyfus en Unholy Analog Noisemachine, en/of de breekbare folk van Will Samson. Tenslotte zeker niet vergeten de beentjes te strekken op Demdike Stare, Loefah en Untold.

oscillation
The Oscillation

Zaterdag is nog zo’n welgevulde dag. Wie we nog niet vermeld hebben maar zeker willen zien, al is het maar een glimp: Battles, Baby Dee, Esben And The Witch, Wooden Shjips en Ganglians. Enkele minder bekende namen die misschien nog kunnen verrassen: King Dude (akoestisch project van duivel-doet-al TJ Cowgill), de Britse psychrockers van Dignan Porch en de uitzinnige afro-poëzie van Muthoni The Drummer Queen. Voor ons dansplezier doen we een beroep op Girl Unit en Shawn Reynaldo.

Halen we zo de zondag? U leest het in de liveverslagen op onze eigenste blog- mis ze niet! We kennen enkele Gonzoërs die vast paraat zijn bij :zoviet*france:, maar ieder z’n meug- ondergetekende houdt het qua levende legendes vandaag op The Fall. Verder kijken we uit naar de nintendo mathrock van Gallops, eclectische beats bij Motor City Drum Ensemble, de hypnotische freakrock van Mueran Hermanos en uiteindelijk volledig lekker trippen op The Oscillation.

En dat mag volstaan! Al de rest laten we ons gewoon overkomen, en dan hoort u het wel.

U vindt hier de uurroosters en alle verdere info over het Incubate-programma.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!