728x90 MM

15 DAYS TO INCUBATE, dag 14: KLAUS BEYER spielt THE BEATLES

Het Tilburgse festival Incubate werd door onze redactie onlangs omschreven als “Gonzo in festivalvorm”. En inderdaad is het programma ook dit jaar weer een overweldigende verzameling van de meest diverse artiesten die je in de marges van de cultuur kan bijeensprokkelen. Ongetwijfeld doen we zelf ter plekke een hoop waardevolle ontdekkingen, maar in de aanloop naar het festival belichten we graag al dagelijks een markante naam uit de line-up. Vandaag is dat de outsider-Beatle Klaus Beyer.

In dit voorlaatste item willen we graag even aandacht besteden aan een hartverwarmend project. Op woensdagavond is er een thema-avond rond ‘outsider art’, een parapluterm voor werk dat buiten het gangbare kanalen van galerijen en musea zijn weg naar een publiek vindt. Centrale gast op dit evenement is Klaus Beyer, een Berlijnse kultheld die al een hele dankbare carrière heeft opgebouwd buiten het gevestigde circuit. Al in de jaren ’70 maakte hij al deel uit van het losvaste collectief van “Geniale Dilletanten” die ondermeer ook Einstürzende Neubauten hebben voortgebracht. Maar zijn voornaamste levenswerk bestaat eruit de volledige Beatles-cataloog in het Duits te vertalen én zelf te brengen. Oorspronkelijk begon hij daarmee zodat zijn moeder ook zou verstaan waar die jongens het over hadden, maar gaandeweg is het een zeer persoonlijke onderneming geworden van een larger-than-life Beatlesfanaat. Beyer maakt loops en edits van instrumentale stukjes uit de originele songs, waar hij dan zijn eigen Duitse tekst over brengt, met bescheiden vocale vaardigheid maar des te meer bezieling.

klaus
Klaus Beyer

Sinds 1995 brengt hij ook integrale coverplaten uit op CDr, waarbij hij album per album het volledige oeuvre van de Beatles reproduceert. Met platen als ‘Lass es sein’ en ‘Gummi Seele’ en vooral ‘Hauptmann Peppers Einsamer Herzen Klub’ (telkens met aangepast artwork) heeft hij onderhand een mooie cultreputatie verworven. Live brengt hij de muziek karaokegewijs met de begeleiding op klankband. Op Incubate zal hij geïnterviewd worden, maar er is meer. Voor de gelegenheid zal één van zijn dromen werkelijkheid worden: een optreden met een heuse liveband, waarmee hij zijn nieuwste project ‘Das Weisse Album’ aan een publiek zal voorstellen. En daarmee is zijn levenswerk meteen voltooid- mis dit dus niet, want u bent getuige van een stukje outsidergeschiedenis.

Klaus Beyer speelt op vrijdag 16 september om 23u30 in Café ‘t Buitenbeentje, en zaterdag 17 september om 20u45 in Cul-de-sac.
Het interview gaat door op woensdag 14 december om 20u30 in de NWE Vorst.
Luister hier naar ‘Nirgendsmann’ (Nowhere Man) door Klaus Beyer.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!