728x90 MM

15 DAYS TO INCUBATE, dag 13: NORBERTO LOBO

Het Tilburgse festival Incubate werd door onze redactie onlangs omschreven als “Gonzo in festivalvorm”. En inderdaad is het programma ook dit jaar weer een overweldigende verzameling van de meest diverse artiesten die je in de marges van de cultuur kan bijeensprokkelen. Ongetwijfeld doen we zelf ter plekke een hoop waardevolle ontdekkingen, maar in de aanloop naar het festival belichten we graag al dagelijks een markante naam uit de line-up. Vandaag is dat virtuoze gitaarmuziek van Norberto Lobo.

norbertolobo
Norberto Lobo

Het is ook eens interessant om te checken naar welke artiesten de organisatie van Incubate zélf zoal uitkijkt. En zo botsten we vandaag via de Facebook posts van Frank Kimenai op de Portugees Norberto Lobo- en meteen waren we verkocht. Alhoewel de mens al heeft samengewerkt met ondermeer Devendra Banhart, Gary Lucas en Rhys Chatham (toch niet van de minsten!) valt er over hem weinig concrete informatie te sprokkelen- nog minder als je zoals uw dienaar geen letter Spaans begrijpt. Maar het mag volstaan dat akoestische gitaarhelden als wijlen Jack Rose en Ben Chasney hun waardering hebben uitgesproken, en in elk geval spreken de livefilmpjes voor zich: dit wordt niet minder dan een sensatie.

Norberto Lobo slaagt erin de experimentele kant van voornoemde bewonderaars te verzoenen met de volkstraditie van Zuid-Europa. Hij is even bedreven op de 6-snarige gitaar als op 12-string. Zijn linkse is evenzeer te duchten als zijn rechtse (gitaristen weten waarom). Hij is even sterk in korte composities als in langere, complexe structuren. Maar zelfs de meest technische kunstgrepen laat hij nooit de overhand nemen op de muzikaliteit. Zijn virtuositeit komt nooit in de weg te staan van wat de Spanjaarden “Duende” noemen- de intense doorvoeldheid en waarachtigheid van de flamenco. Het is dan ook niet toevallig dat in zijn muziek steeds de invloed doorschemert van Delta blues, samba en bossa- Noord en Zuid Amerikaanse stijlen die het ook van de ‘soul’ moeten hebben om oprecht te klinken.

Norberto Lobo speelt op zondag 18 september om 20u30 in de Pauluskerk.
Luister hier naar Norberto Lobo’s cover van Björk’s ‘Unravel’.
Bekijk hier een livefragment van Norberto Lobo.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!