728x90 MM

15 DAYS TO INCUBATE, dag 12: JULIO BASHMORE

Het Tilburgse festival Incubate werd door onze redactie onlangs omschreven als “Gonzo in festivalvorm”. En inderdaad is het programma ook dit jaar weer een overweldigende verzameling van de meest diverse artiesten die je in de marges van de cultuur kan bijeensprokkelen. Ongetwijfeld doen we zelf ter plekke een hoop waardevolle ontdekkingen, maar in de aanloop naar het festival belichten we graag al dagelijks een markante naam uit de line-up. Vandaag is dat de okselfrisse house van Julio Bashmore.

Het zijn (eindelijk!) weer interessante tijden voor househeads. Heel wat undergroundhelden komen nu met een hernieuwde waardering in de aandacht, en een heel aantal artiesten grijpen terug naar de archieven van het genre en komen op de proppen met nauwkeurige imitaties, soms zelfs pastiches (Hercules & Love Affair). Maar er zijn ook volop jonge snaken die minder eerbiedig met de erfenis durven omspringen en vanuit onverwachte hoek hun eigen draai geven- voor puristen vaak wat té oneerbiedig maar voor ons een extra reden om ze in de gaten te houden. Julio Bashmore is er zo eentje. Omwille van zijn thuisbasis (Bristol) en bepaalde muzikale karaktertrekken werd hij met zijn eerste producties lompweg geassocieerd met de vluchtige UK Funky scene. Nochtans werden ze uitgebracht op het eclectische (en Amerikaanse) houselabel Dirtybird van de gesjeesde durfal Claude VonStroke.

julio
Julio Bashmore

Julio’s recentere werk (en dan vooral de EP ‘Everybody Needs A Theme Tune) overstijgt dan ook moeiteloos elk eng vakje waar je hem probeert in te stoppen, en laat invloeden horen van deep house en garage, funk en electro. Wanneer hij over zijn invloeden praat, etaleert Bashmore (echte naam; Matt Walker) de typische bric-à-brac mentaliteit van de google-generatie. Hij noemt Justin Martin als grote voorbeeld (een gerespecteerde maar vrij jonge dj-producer uit San Fransisco), en verwijst verder zowel naar het legendarische NY houselabel Strictly Rhythm als naar de videogames die hij als tiener met zijn broer speelde. Geen wonder dus dat Matt stilaan ook zijn muzikale horizonten verruimt: samen met de dubstep-producer Hyetal bracht hij ook al een plaat uit onder de naam Velour. De sound is wat orchestraler, met dikke bassen en rijke synthpartijen, maar net als zijn soloproducties niet voor één gat te vangen. Matt verklaart dan ook te streven naar een heel specifieke sound, wars van alle heersende modegrillen: “In my head I have my own idea of how I want house to sound like and it doesn’t really fit into any other templates. Grooving, with a lot of emotion and quite often a hefty amount of bass. I know that’s been done before but what a lot of people don’t appreciate is that the scene at the moment is more about a vibe than genres.”

Julio Bashmore speelt op zondag 18 september om 20u in het Midi Theater.
Luister hier naar ‘Everyone Needs A Theme Tune’ van Julio Bashmore.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!