Bij_Voorbeeld: Han Bennink


Eigenzinnig met de stroom mee

Zijn pas verschenen biografie heet ‘De wereld als trommel’, en dat is de spijker op zijn kop. Slagwerker Han Bennink bespeelt alles wat hij onder handen krijgt, en werd zo in de jaren 1960 een pionier in de geïmproviseerde muziek.

Han Bennink - Foto: Katrien Schuermans

Han Bennink - Foto: Katrien Schuermans

Bennink staat op zijn oude dag, en tot zijn eigen grote verrassing, zo blijkt, weer volop in de belangstelling. In de weken voor zijn aantreden met The Ex op het ‘Follow The Sound’-improvisatiefestival in Antwerpen, werd hij werkelijk bestookt met persaandacht. Er verscheen dan ook onlangs de waanzinnig onderhoudende documentaire ‘Hazentijd’ op dvd, evenals een geanimeerde biografie, ‘De wereld als trommel’. We vermoedden dus al bij voorbaat dat er voldoende stof bij Bennink was te halen voor een goeie Bij_Voorbeeld. En hij overtreft de verwachtingen. Han Bennink vertelt zoals hij drumt, in een steeds verrassende stroom met constante tempowisselingen, omweggetjes en heerlijk irrelevante tussendoortjes, allemaal met evenveel charisma gebracht.
We zoeken hem op vóór zijn soundcheck in een loods net buiten Antwerpen. Hij zetelt zich met een pijp en een goed glas wijn in het nazomerzonnetje, en terwijl The Ex alras van leer trekt doen we hem de opzet van het interview uit de doeken.

Meer lezen?

Koop Gonzo (circus) #94 los via één van de verkooppunten of via de webshop

Meer info

Boek

Erik van den Berg, De wereld als trommel (Amsterdam: Thomas Rap, 2009)

WWW

www.hanbennink.com (nog even niet, maar binnenkort de homepage van Bennink)
www.jazzarchief.nl/geschiedenis (een uitvoerige geschiedenis van jazz in Nederland)
www.efi.group.shef.ac.uk/mbennink.html (voorlopig de meest uitvoerige discografie die u kunt vinden)


Reacties