Geluid

JLIN

Autobiography

Artiest:JLIN
Titel:Autobiography
Label:Planet Mu

jlin.bandcamp.com

Jlin, de artiestennaam van de Amerikaanse elektronica/footwork-muzikante Jerrilynn Patton, kreeg een commissie van de Britse danser/choreograaf Wayne McGregor om de muziek te schrijven voor zijn dansvoorstelling ‘Autobiography’.

Ze zet met de nummers gedecideerd een bepaalde energie neer, van hectisch tot kalm, die zich vervolgens door ontwikkelt en soms qua stemming omslaat. Dat laatste gebeurt helaas maar een paar keer: een nummer als ‘Anamnesis (Part 1)’ is wat dat betreft een uitschieter en weet binnen een korte tijdsspanne verschillende sferen te pakken. Het nummer begint als een ritmische piano-etude waar vervolgens een schurende tweede pianopartij bijkomt, dan dierengeluiden met pianonootjes die uiteindelijk overlopen naar een betoverend dromerig einde met panfluitjes en percussie.

Ook het eerste en laatste nummer, het oor-openende ‘First Overture’ en het reflectieve ‘Second Interlude’, rijgen op geraffineerde manier verschillende geluiden en emoties aan elkaar in een etherisch geluidslandschap. De meeste nummers zijn meer freestyle improvisatie-achtige aanpassingen van een ingezet ritme of melodie.

De eerste nummers lijken trainingssessies waarin elektronische en akoestische instrumenten om elkaar heen dansen. Hierdoor manifesteert zich geleidelijk aan een robot die de klassieke, rave- en trapmuziek deconstrueert, een bombastische macht die de dansers overstijgt.

In ‘The Abyss Of Doubt’ wordt uiteindelijk een doldriftige animatronic losgelaten, die om zich heen maait en allerlei samples uitkraamt, zoals They’re all gonna laugh at you! uit de horrorfilm ‘Carrie’. In de nummers erna evolueert de robotpop op meer gecontroleerde wijze om uiteindelijk bij ‘Kundalini’ getransformeerd mee te dansen.

De soundtrack kent voldoende variatie, maar dendert soms voor een luisteraar, die de dans er niet bij ziet, net iets te lang door. Komend jaar volgt waarschijnlijk een derde album dat zich weer meer zal toespitsen op de luisteraar, een album waarin ze deze vruchtbare experimenten mee kan nemen in haar muzikale evolutie.

Reacties