728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: Jingle Bells, Snowflakes en andere Kerstzaken – Gonzo (circus)’ Kerstmix 2013

Gonzo (circus)  neemt een duik in de nieuwe lichting kerstmuziek. Wat opvalt is dat er steeds meer songs gratis en alleen digitaal worden aangeboden. Een leuke site om daarvan op de hoogte te blijven is christmasagogo.blogspot.nl. Verder wordt er dit jaar weinig geëxperimenteerd met kerstmuziek en blijken een aantal leuke albums helemaal niet van dit jaar te zijn.

Voor de liefhebbers van kerstmuziek begon het seizoen goed met de vertoning tijdens het IDFA-festival in Amsterdam, van de documentaireJingle Bells Rock!. Hierin staat een verzamelaar van kerstmuziek centraal, regisseur Mitchell Kezin zelf. De camera volgt hem terwijl hij in winkels op zoek is naar kerstplaten. Hiernaast vertellen veel artiesten over de kerstsongs die ze ooit opnamen, zoals Wayne Coyne (Flaming Lips), Clarence Carter of Joseph Simmons (Run DMC). De docu verandert langzaam in een soort roadmovie waarin de hoofdrolspeler op zoek blijkt te gaan naar het eerste kerstliedje dat hij als kind thuis hoorde. Aan het eind van de film wordt dat speciaal voor hem opnieuw opgenomen in een achteraf studio in New York.

Singles

The Silhouettes
The Silhouettes

Groot nieuws van Warp Records: dit jaar brengen ze een heuse 7inch kerstsingle uit van de band !!!. ‘And Anyway It’s Christmas’ is uptempo, psychedelisch en funky. Met op de achterkant een geweldige dubversie. Nog meer te gek kerstvinyl is te vinden bij de Snowflakes Christmas Singles Club. Dit is een Nederlands initiatief van een serie van vier 7inches, waarbij op de A-kant een nieuw eigen kerstnummer staat en op de achterkant een cover te vinden is van een min of meer vergeten kerstsong. Mijn favoriet is de single van The Silhouettes uit Amsterdam. Hun ‘Under The Mistletoe’ heeft een lekker catchy sixties feeling. Terwijl hun up-tempo versie van ‘Merry Little Christmas’ gelardeerd is met surfgitaren. Hou je van de band Saint Etienne, luister dan eens naar de twee songs van The Garlands uit Zweden. The Miserable Rich komen uit Brighton. Ze doen een leuke cover van de anti-oorlog kerstsong ‘Stop The Cavalry’. De vierde single is afkomstig van The Smoke Fairies. Dit folky duo heeft een grote aanhang in Engeland en hun single zal daarom snel uitverkocht zijn. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de split-kerstsingle van het Engelse Too Pure label met de bands Seize The Chair en Best Friends. Ook de jaarlijkse kerstsong van The Killers is heel beperkt fysiek leverbaar geweest. ‘Christmas In LA’, hun achtste kerstachtig nummer sinds 2006, kwam in Amerika uit als gelimiteerde 12inch.

Albums

John Fahey
John Fahey

Op album gebied is het opmerkelijk dat de meest interessante albums eigenlijk een soort re-releases zijn. De mooiste en meest sfeervolle hoeveelheid kerstmuziek is te vinden op ‘A Christmas Album’ van de Amerikaanse band Bright Eyes. Dit album was in 2002 ooit heel kort alleen digitaal verkrijgbaar. Nu kunnen we ook fysiek genieten van ingetogen versies van songs als ‘Away In A Manger’, ‘The First Noel’ of ‘Silver Bells’. Nog ingetogener klinken de instrumentals op ‘Christmas Soli’ van gitaarvirtuoos John Fahey (1939-2001). Dit is feitelijk een compilatie van zijn vier, eerder op cd verschenen, echte kerstalbums. John Fahey maakt muziek zonder opsmuk. Zijn sobere versies van ‘Christmas Song’ of ‘The First Noel’ gaan soms door merg en been. Lijnrecht hier tegenover staan de met toeters en bellen volgepropte kerstklanken van het grote gezelschap The Polyphonic Spree. Hun ‘Holidaydream’ kwam vorig jaar alleen in Amerika uit maar heeft via Cherry Red nu zijn Europese release. Hun neopsychedelische versies van songs als ‘Happy Xmas’ of ‘Silent Night’ zijn erg apart. Prijsnummer is ‘Silver Bells’ dat maar liefst drie maal op de cd voorkomt. (Met even zovele leuke videoclips trouwens!) Meest verrassende kerstalbum van dit jaar, in positieve zin, is ‘Quality Street’ van de ouwe pubrocker Nick Lowe. Hierop staat een uitgekiende keuze van traditionals en eigen songs, als ‘Christmas At The Airport’. Dieptepunt van dit jaar is ‘Snow Globe’ van Erasure. Alleen het hoesje is leuk! Dat geldt ook in zekere zin voor ‘Christmas Songs’ van de punkband Bad Religion. Nee, echt leuke punk kerstsongs staan op het gratis downloadalbum van de Missle Toads. Hier spat het plezier vanaf en er wordt flink met knipogen gewerkt. Zoals in het Ramones-achtige ‘Christmaskrieg Bop’ of ‘Sock Full Of Coal’ een kerstpunk remake van het oude Yardbirds-nummer ‘Heart Full Of Soul’.

Compilaties

Santa’s Funk & Soul Christmas Party
Santa’s Funk & Soul Christmas Party

Zoals ieder jaar is er weer een gratis compilatie, voor het goede doel, van het Engelse online magazine Paste . Op de ‘Paste Holiday Sampler 2013’ staat veel semi-akoustische muziek van onbekende acts als Kittel Hurricane, Seabird of The Olms. Hiernaast duiken ineens gekende namen als Nick Lowe, Bright Eyes en Otis Redding op. De naam Sleeping At Last kende ik ook niet. Het blijkt een singer-songwriter die met ‘Christmas Collection’ een mooi ingetogen, gratis, album aflevert. Hoogtepunt hierop is een versie van ‘White Christmas’ vol twinkelende belletjes. Hou je meer van rauwe obscure funk en soul dan is het tweede deel van ‘Santa’s Funk & Soul Christmas Party’ op het Duitse Tramp Records, zeer de moeite waard. De plaat opent met een vet swingende rhythm & blues knaller van Little Jimmy Thomas die de toon zet voor deze energieke compilatie. Tenslotte: ‘Festivus 2’ is een afwisselende compilatie op Highline Records. Op de cd staan bijdragen van o.a. Francis MacDonald (Teenage Fanclub), Lilys en Piney Gir. Plus het ontroerende ‘Christmas At The Foodbank’ van Dodgy.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!