728x90 MM

MIND THE GAP #125

De nieuwe editie van Gonzo (circus) komt opnieuw met een gratis Mind The Gap-cd. Nummer 125 is even feestelijk en verrassend als de vorige 124 Mind The Gaps! Met Mary Ocher, Winter Family, Miaux, Noveller en een exclusieve track van Moor Mother.

De nieuwe editie van Gonzo (circus) komt opnieuw met een gratis Mind The Gap-cd. Nummer 125 is even feestelijk en verrassend als de vorige 124 Mind The Gaps! Met Mary Ocher, Winter Family, Miaux, Noveller en een exclusieve track van Moor Mother.

1. Mary Ocher
My Executioner (feat. Your Government)
The West Against The People (Klangbad)

De Russische, in Israël opgegroeide en nu in Berlijn woonachtige eenvrouwssekte Mariya Ocheretianskaya, maakt als  Mary Ocher futuristische, tribale trance. Dat doet ze meestal samen met het duo Stefan Widdess en Oliver Rivera-Drew, alias Your Government. De muziek leunt zwaar op roffelende drums, aangevuld met elektronica en een spaarzame gitaar. Genoeg voor de stem van Mary Ocher – die het midden houdt tussen Siouxsie en Nina Hagen – om een in extase gedrenkte verbinding te maken met hogere kosmische krachten, zoals te horen op ‘My Executioner’.

2. Twinesuns
Going Through Life With Eyes Closed
The Empire Never Ended (Pelagic)

Het Zwitserse trio Twinesuns is onmiskenbaar door Sunn O))), Sleep en Earth beïnvloed, maar heeft inmiddels – zonder drums – haar eigen geluid gevonden. Florian von der Ohe-Parker en C. spelen gitaar en nieuwkomer en zanger Renzo vult aan met Moog-synthesizers. Een bataljon aan pedaaleffecten, versterkers en andere apparatuur helpt de ingevoerde klanken om te vormen tot ze een hels donderend geheel vormen, zoals te horen op ‘Going Through Life With Eyes Closed’.

3. Winter Family
No World
South From Here (Ici d’Ailleurs)

Performancekunst, klassieke muziek, avant-garde, soundtracks voor reclamefilms, theater, spoken word, cinema en politiek (activisme) ontmoeten elkaar bij Winter Family, een eigenzinnig Israëlisch/Frans duo dat bestaat uit multi-instrumentalisten Ruth Rosenthal en Xavier Klaine. Op hun zesde album ‘South From Here’ sijpelt er meer dan sporadisch donkere mimimal wave door de composities. Minder toegankelijk wordt het wanneer Rosenthal aan het declameren gaat zoals in het bezwerende ‘No World’.

4. Oiseaux-Tempête
Carnaval
AL-‘AN ! (And Your Night Is Your Shadow; A Fairy Tale Of Piece Of Land To Make Our Dreams) (Sub Rosa)

Oiseaux-Tempête is een Frans gezelschap dat zich een beetje laat vergelijken met Jerusalem In My Heart. Hun nieuwste album ‘AL-‘AN !’ laat invloeden horen uit Oost en West: Syrië, Israël, Frankrijk en Libanon, waar lokale (en bekende) muzikanten in de studio werden uitgenodigd om samen te improviseren. Een van die improvisaties leidde tot het dreinende (kraut)rocknummer ’Carnaval’.

5. Miaux
Midnight Snack
Hideaway (Ultra Eczema)

De Antwerpse Miaux (het alias van Mia Prce) is met ‘Hideaway’ aan haar vijfde release op Ultra Eczema toe. Prce heeft een nieuwe synth waarvan de drumgeluiden haar niet bevallen, waardoor ‘Hideaway’ een bad van louter melodie is geworden. Prce trekt op ‘Hideaway’ haar typische geluid een beetje open en de composities gaan breder dan ooit. We horen Neu!, Jean-Michel Jarre, maar ook Charlemagne Palestine, zeker in ‘Midnight Snack’.

6. Brihang
Kleine Dagen
zolangmogelijk (Fake Records)

De uit Knokke afkomstige rapper Brihang is openhartig en grappig. Zijn muzikale palet doet wat denken aan vernieuwende Amerikaanse artiesten als Sadistik en clipping., en het is fijn om die ambitie en open vizier ook wat dichter bij huis te horen. ‘Kleine Dagen’ heeft een atmosferische, knappe productie, en is waarschijnlijk de enige hiphoptrack waarin de Nederlandse kunstenaar Bas Jan Ader genamecheckt wordt. Brihang houdt het graag atypisch en dat siert hem.

7. TV Pow
Cadillac A (feat. Ben Carter, Precise, Sharkula)
TV Pow EP (Shameless Records)

Het Amerikaanse TV Pow bestaat uit keyboardspeler Todd Carter, drummer Michael Hartman en sample-tovenaar Brent Gutzeit. Hun gelijknamige EP verscheen op Boris Hauf’s Shameless Records en bevat intelligente, vaak politiek geëngageerde hiphop, met vloeiende, soms licht bijtende, raps en spannende muzikale ondersteuning. Op ‘Cadillac A’ krijgt het trio ondersteuning van Ben Carter, Precise, en Sharkula.

8. Moor Mother
FUTHERMOOR
Exclusive
Camae Ayewa, alias Moor Mother, maakt meestal een mengeling van punk, hiphop, noise en politiek engagement, zoals te horen op haar debuut ‘Fetish Bones’. Voor deze MTG-editie maakte ze een exclusief nummer dat volledig bestaat uit soundscapes.

9. Artefakt
Somatic Dreams
Kinship (Delsin)

Artefakt is het Nederlands duo Robin Koek en Nick Lapien dat bekendheid verwierf door enkele mooie releases op het Nederlandse Field Records. Albumdebuut ‘Kinship’ is een plaat die zich niet opdringt, maar die zijn schoonheid langzaam ontvouwt met een opvallende sfeer, opbouw en ritmes. Op ‘Somatic Dreams’ wordt de roes verder aangezwengeld door etherische synths.

10. Albert van Abbe
Vision 01
VANABBE04 (Eigen beheer)

De uit Eindhoven afkomstige producer Albert van Abbe is in de afgelopen vijftien jaar bij een groot aantal projecten betrokken geweest. De laatste jaren maakt hij techno, met tamelijk pompeuze beats. Op zijn in eigen beheer uitgegeven ep ‘VANABBE04’ vallen met name die pompende, kale, beats op, die in ‘Vision 01’ langzaam worden ingevuld door een tweede en derde laag van licht verschuivende, geluiden en ritmes.

11. Bargou 08
Mamchout
Targ (Glitterbeat)

Het Tunesisch-Belgische vijftal Bargou 08 is vernoemd naar de Bargou vallei, een geïsoleerde plek in het noordwesten van Tunesië. Ze mengen traditionele songs en instrumenten met moderne elektronische sferen via de Moog. ‘Mamchout’ verhaalt over een man die zijn geliefde omschrijft vanuit de dierlijke context. Dat haar haar aanvoelt als de veren van een arend, hoe ze kussen en vrijen, gecodeerd via de taboes van toen, gezet in de klank van de post-Arabische-lente.

12. Kleefstra / Bakker / Kleefstra

Ut Har Eagen Bliedzje
Dize (Midira Records)

“In een handvol uitgekauwde zuring verandert sneeuw in regen; berken bloeden uit haar ogen, richten een hek op rond het laagland.” Deze woorden van Jan Kleefstra drijven in het Fries op een fonkelende, nevelige wolk van gonzende gitaarsnaren, in trilling gebracht door zijn broer Romke en Anne Chris Bakker. Als Kleefstra / Bakker / Kleefstra blijven ze op ‘Dize’ trouw aan deze combinatie van gitaren en mystiek getinte, bedachtzaam geïntoneerde gedichten.

13. Andrea Belfi
Abito
Alveare (IIkki Books)

De Italiaanse drummer en componist Andrea Belfi is een muzikale veelvraat en voortdurend bezig met meerdere projecten. IIkki Books bracht ‘Alveare’ uit, een luxe fotoboek plus vinyl, zijnde een samenwerking tussen Belfi en fotograaf Matthias Heiderich. Bij foto’s van Italiaanse utopische architectuur maakte Belfi minimale en hypnotiserende muziek, zoals te horen op ‘Abito’.

14. Noveller
Lone Victory Tonight
A Pink Sunset For No One (Fire Records)

Sarah Lipstate, alias Noveller, is een ‘gearfreak’ die op haar nieuwe plaat ‘A Pink Sunset For No One’ opnieuw dromerige, experimentele en tegelijk cinematografische soundscapes maakt. Noveller creëert negen maal opvallende sferen en atmosferen, waarbij ze invloeden uit drones, psychedelische rock en – op ‘Lone Victory Tonight’ – The Durutti Colomn haalt.

 

Samenstelling: Gé Huismans

Ontwerp: Janine Hendriks

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!