728x90 MM

Mixtape Rewire Festival 2017

Nog maar vijf nachtjes slapen en dan is het weer tijd om naar Den Haag te reizen voor het Rewire festival (31 Maart - 2 April). Benieuwd hoe dat klinkt? Luister naar de mixtape en lees ondertussen de tips van Hugo Emmerzael.
Moor Mother (Le Guess Who? 2019)

Nog maar vijf nachtjes slapen en dan is het weer tijd om naar Den Haag te reizen voor het Rewire festival (31 Maart – 2 April). Naast grote namen als Swans, Arca & Jesse Kanda, Slowdive en Jeff Mills & Tony Allen biedt Rewire interessante workshops en lezingen aan. In totaal zijn er meer dan 85 workshops, lezingen en performances.

Keuzestress is onvermijdelijk bij dit festival van vooruitstrevende muziek. Daarom doet fervent festivalganger Hugo Emmerzael het nodige voorwerk met deze lijst van niet te missen performances.

Arca & Jesse Kanda
Arca en Jesse Kanda groeiden op in verschillende continenten, ontmoetten elkaar tien jaar geleden via internet en zijn sindsdien beste vrienden. Nu wonen ze samen en hebben ze een perfecte symbiose gevonden tussen experimentele muziek en beeld. Deze Aphex Twin en Chris Cunningham van de abstracte clubcultuur kunnen haast niet anders dan live overweldigen. (31/03)
Aurora Halal
Wie in de cluburen op Rewire blijft hangen, kan heil vinden bij New York underground deejay Aurora Halal. In haar hypnotiserende liveperformances stapelt ze analoge synthesizers op elkaar in een nevel van housebeats, met hier en daar een hint van acid. Aurora Halal brengt ideale sets om alle eerdere input van de dag van je af te dansen. (01/04)
Jeff Mills & Tony Allen
Een technolegende die het podium deelt met de afrobeat en afrofunk pionier, het voelt ergens net zo vanzelfsprekend als vooruitstrevend . Na een show in Parijs komen de iconische Detroit technomuzikant en de drummer van Fela Kutti voor Rewire naar Nederland. Verwacht een spannende wisselwerking tussen Jeff Mills’ synthesizers en Tony Allens funky ritmes in een live geïmproviseerde jamsessie. (02/04)
GAIKA
Met zijn diepe grimeproducties, stream of consciousness-teksten en door dancehall geïnspireerde vocalen bewees GAIKA zich vorig jaar als een van de interessantste Britse performers van het moment. Als een product van de onderbuik van Londen is zijn muziek duister, beklijvend, haast dystopisch, maar altijd dansbaar. Zijn broeierige debuutalbum ‘Security’ is een manifestatie van zijn talent en leverde hem een verdiend contract op bij WARP. (31/01)
Waclaw Zimpel
Wie zijn muziek alleen hoort, zou denken dat Waclaw Zimpel een prachtig ensemble om zich heen heeft verzameld. Het fascinerende is juist dat de Steve Reichiaanse loops van de Poolse klarinettist allemaal door Zimpel zelf worden gespeeld. Nergens voelt deze onemanshow echter als een gimmick. Op het podium transformeert zijn album ‘Lines’ in een hypnotiserende, psychedelische en intieme performance. (01/04)
SUMS
Na zijn performance op Berlin Atonal in 2013 kreeg Kangding Ray carte blanche van de festivalorganisatie om een uniek project te ontwikkelen. Hoewel hij vooral bekendstaat om zijn technomuziek besloot Kangding Ray van de gelegenheid gebruikt te maken om terug te keren naar zijn rockroots. Hij schakelde Mogwai in voor een hybride performance tussen elektronica en post-rock. Op Rewire spelen ze hun Nederlandse debuut. (02/04)
Sarathy Korwar
Korwars debuutalbum op het Ninja Tune-label is een uniek huwelijk tussen field recordings uit India, jazzimprovisaties en elektronische beats. Eerder stond Korwar in het voorprogramma van vaandeldrager van hedendaagse jazz Kamasi Washington. Nu brengt hij zijn eigen excentrieke muziek naar Den Haag. (02/04)
Carla dal Forno
Ergens tussen Nico en Brian Eno zit de DIY-ambientpop van het Australische
talent Carla dal Forno. Haar sterk door elektronische muziek beïnvloede singer-songwritergeluid danst om haar hypnotiserende stem heen. Haar debuutalbum ‘You Know What It’s Like’ was een van de betere platen van 2016. Live staat ze garant voor een kwetsbare, intieme performance in Den Haag. (01/04)
Daniel Wohl + Slagwerk Den Haag + Matangi Quartet present Holographic
De interessantste samenwerking van deze festivaleditie brengt drie bijzondere namen op het podium voor een gesamtkunstwerk die de grens tussen geprogrammeerde en akoestische muziek onderzoekt. Door een samenwerking aan te gaan met het toonaangevende Slagwerk Den Haag en Matangi Quartet voegt Daniel Wohl een livegevoel toe aan zijn hypnotiserende album ‘Holographic’. De digitale visuals van Daniel Schwarz voorzien de performance van een politieke lading. (31/01)
Praktisch
Benieuwd hoe Den Haag klinkt? Rewire vindt plaats van 31 maart t/m 2 april op diverse locaties in de binnenstad. Alle informatie is te vinden op rewirefestival.nl.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!