728x90 MM

Mixcloud Monday: Morc Records

Wim Lecluyse is van Morc Records, een klein label uit Gent. Ondanks dat Lecluyse bijna alles alleen doet, komen er ieder jaar weer een paar mooie platen op uit. Deze week een mixcloud bestaande uit Morc-artiesten, of artiesten die iets met het label te maken hebben, mét primeurs…

Morc
Morc

Waarom heb je voor deze nummers gekozen?
Deze nummers lijken me een vrij goed beeld te geven van de verschillende releases van de artiesten. Het overzicht is verre van volledig, maar je krijgt wel een deftig beeld op wat je van de Morc-artiesten en de aanverwante familie kan verwachten.
In deze selectie zitten twee Morc- primeurs: tracks van nog onuitgegeven releases van Lichens en van Bingo Trappers.
Van een aantal Morc-artiesten heb ik om diverse redenen gekozen voor tracks van releases op andere labels. In de meeste gevallen gaat het om nog obscuurdere releases met fantastische tracks. Een mooie uitzondering is de track van Jessica Bailiff. Dat nummer is van haar nieuwe album dat op 1 oktober uitkomt bij Kranky.
Een aantal artiesten uit de selectie heeft geen releases bij Morc, maar voor de meesten van hen hebben we in de loop der jaren een concert geregeld. Windy & Carl hebben technisch gezien zelfs helemaal niets met Morc te maken, maar ze hebben wat mij betreft de beste plaat van dit jaar uitgebracht.

Wat is Morc voor label?
Morc is een bewust kleinschalig label. Ik run het grotendeels alleen: van het selecteren van de releases tot het in de hoezen steken van de platen en het aanschuiven in het postkantoor. Door tijdgebrek en financiële beperkingen kan ik maar een handvol releases per jaar uitbrengen. Dit lukt al sinds 2000, en we zien wel hoe lang we nog doorgaan.

Heeft Morc een eigen sound?  Hoe is deze in de mixtape terug te horen?
Al vind ik de releases onderling erg verschillend, er blijkt toch een zekere coherentie te zijn als je de albums na elkaar beluistert. Kernwoorden die voor een groot deel voor deze tracks gelden lijken me ‘rustig’ ‘uitdijend’ ‘groezelig’ en ‘impulsief’. Hopelijk merk je dat ook in de mixtape.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!