728x90 MM

Mixcloud Monday: Urban Explorers Festival 2013

left-small Van 10 tot en met 12 mei vindt in Dordrecht het Urban Explorers festival plaatst, een multidisciplinair festival waar de grensen tussen (geluids)kunst, performance, film, muziek, theater en dans vervagen. Programmeur Wilbertjan Vlot stelde de mixtape van deze week samen.

“Sun Kil Moon: de stem van Mark Kozelek rijpt als goede wijn. Wat een verschil als je weer eens naar de The Red House Painters luistert. Het verscheiden van de jaren heeft  de man en zijn muziek duidelijk goed gedaan. Toen ik eenmaal begon met het samenstellen van de 2013editie was Sun Kil Moon de eerste artiest die ik benaderde. Ik ben dan ook zeer verheugd en trots toen hij positief reageerde. Daarnaast speelt hij ook nog eens in een monumentale lokatie: De Grote Kerk van Dordrecht. De beeldbepalende kerk die de Dordtse binnenstand zo kenmerkt.”

“Gareth Dickson: het 12K label specialiseert zich in ambient –soundscapes. Vorig jaar brachten ze een plaat uit van de singesongwriter Gareth Dickson. Misschien niet zo’n verrassende combinatie als je de plaat goed beluisterd. Gareth Dickson  maakt gebruik van bijzondere tunings en zuigt je mee in zijn hypnotiserende songs. Quite A Way Away is een van die platen die nooit gaat vervelen, een spannende ontdekkingstocht.”

“Insa Donja Kai: uitgave van het  kwaliteits label Sonic Pieces (Nils Frahm, Dictaphone, Greg Haines, Dark Ate the Moon) dat niet zou misstaan op ECM.  De twee celliste Insa, Donja en percussionist Kai werken veel samen met Hauschka, maar spelen ook in diverse klassieke orkesten. En dat is te horen. Met speels gemak  vlechten de twee cellisten een prachtige melodie lijn rondom de minimale vibrafoon en percussie klanken.”

“Portico Quartet: dit kwartet stond al drie jaar lang op mijn verlanglijst,  maar deze editie hadden ze eindelijk tijd om naar Dordrecht af te reizen. Jazzvernieuwers die ambient, klassiek, jazz en dance in de blender gooien.”

“Darkstar: News from Nowhere is tot nu toe mijn favriete album van 2013. Waar ouderwerk vol dubstep en League. Heerlijke trip.”

“Shigeto: over algemeen houd ik niet zo van electronica aangevuld met live drums. Naast de geprogrammeerde drums klinkt de live durms over het algemeen te eenzijdig. Tenzij je Shigeto heet. Fantastische drummer die er een opzwepende live show van maakt.”

“Deon Custom: zelfs een kleine stad als Dordrecht herbergt een super talent. Deon Custum veel belovende debuut komt binnenkort uit bij Basserk.:

“Mmoths: XXYYXX, Slow Magic en Mmoths hippe tieners hebben de toekomst, zeker als ze zulke goede muziek in elkaar draaien. Erg benieuwd naar de live uitvoering met band.”

“Fenster: jammer dat dit geen videomix is. Eigenlijk moet je deze band van het Morr label op youtube zien. Wat een heerlijke videoclips maken deze gasten. Vooral de begeleidende clip van dir nummer is zeer komisch.”

“Olof Arnads: wat is dat toch met IJsland. Zijn er inwoners die geen (goede) muziek maken? Omgerekend naar het aantal inwoners moet er iets magisch zijn in dat land dat er zoveel prachtige muziek van dit eiland komt.”

“Machinefabriek: naast muziekoptredens zijn er op Urban Explorers Festival tal van bijzondere stadsexpedities te volgen. Een kunstenaar neem je mee op een verrassende expeditie, die je de stad met andere ogen laat zien. Dit jaar zijn er ook muzikanten betrokken bij de ontwikkeling van deze expedities. Verwacht korte interventies van oa Ze’v en Machinefabriek.”

Mixcloud Monday: Wilbertjan Vlot – Urban Explorers festival by Gonzocircus on Mixcloud

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!