728x90 MM

Mixcloud Monday: Incubate 2012

Nog iets minder dan een maand en Incubate gaat van start! Een week lang zijn in de Tilburgse binnenstad verschillende vormen van kunst, muziek, film en theater te bewonderen. Vincent Koreman is medeoprichter van het festival en heeft de Mixcloud van deze week samengesteld. Een mixtape van acts die dit jaar op Incubate staan, die zelfs een primeur bevat!..

De mixtape wordt gedomineerd door electronica, is dat het belangrijkste genre van het festival, of is het persoonlijke voorkeur?
Ik heb gekozen om een kant te belichten van het programma die iets minder mainstream is en electronisch van aard, maar dat is zeker niet het belangrijkste component van het festival. Naast freejazz en metal, punk en een hele hele grote hoop indie bands, is er een hoop electronica dit jaar. Dat is ook een beetje omdat daarin voor ons belangrijke dingen gebeuren: de nieuwe plaat van The Haxan Cloack bijvoorbeeld is van grote invloed op een hoop post-witchhouse acts en dingen als Andy Stott met zijn vertraagde techno beats of D’Eon zijn daar zeker aan verwant. Bovendien kun je dingen in deze, ietwat donkere stijl, voor mijn gevoel lekker achter elkaar zetten zonder dat je het gevoel hebt dat je steeds van radiozender wisselt.

incubate independent culture

Incubate heeft een grote line-up, maar toch staat er twee keer Jameszoo in de mixtape. Waarom?
Dit zijn twee tracks van zijn nieuwe EP die hij tijdens Incubate presenteert. Die zijn dus gloedje nieuw en jullie hebben de primeur. Ik dacht dat dat wel leuk was. Bovendien vormen die twee tracks een mooie brug naar het laatste nummer van Gang Colours, die op Incubate gaat samenwerken met de Indiase zanger Mahesh Vinayakram. Dat is in het kader van ons Global Mashups project, waarbij we telkens westerse producers koppelen aan niet westerse producers en zangers. Dit jaar ligt de focus daarbij op India en Indonesië.

Op welke act ben je het meest trots die op Incubate staan?
Het is heel lastig een keuze te maken uit het brede aanbod qua stijlen en artiesten die tijdens Incubate te gast zijn. Ik ben heel erg benieuwd naar de concerten van Chris & Cosey, die zelden in ons land te zien zijn. Ook ben ik benieuwd naar Pete Namlook, de ambient grootmeester met meer dan 150 releases op zijn naam, die voor het eerst in 21 jaar (!) weer eens te zien is in Nederland en voor het eerst sinds 11 jaar weer live optreedt, voornamelijk omdat hij ons festival en onze insteek zo leuk vindt!

Waarom moet iedereen naar Incubate komen?
De mix van beeldende kunst, muziek, film en theater is uniek. Binnen al deze disciplines is er ook nog de mix tussen amateur en professional, populair en obscuur en zoet en zuur. Voor elke vooruitstrevende muziek, kunst, film of theaterliefhebber is er iets bij, zonder te vervallen in eenheidsworst, festivalhoedjes en een 24-uurstent met 90’s hits. En had ik al gezegd dat we elk jaar ons stinkende best doen om dat allemaal zo betaalbaar mogelijk te houden??

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!