728x90 MM

Mixcloud Monday: Teun Verbruggen x Rat Records

Deze maand tourt het label Rat Records door Nederland en België. Tijdens deze tour gemaand Rat Event, treden verschillende artiesten van het label op. Drummer/curator Teun Verbruggen heeft deze avonden samengesteld. Met de mixtape van deze week laat Verbruggen horen wat er zoals te verwachten is. 

“De nummers in de mixtape heb ik gekozen omdat ze een goed beeld geven wat er op het label RATrecords gebeurt. Het Rat records zijn bijna allen nummers van cd’s die bij ons zijn uitgekomen. Een paar van de nummers zijn van artiesten die spelen op deze RAT-avonden maar waarvan de cd’s op andere labels zijn uitgekomen (zoals Dragon Warrior van Jozef Dumoulin bijvoorbeeld). De muziek van deze bands zou perfect in onze catalogus zou passen. De mixtape is heel verscheiden. Ik heb geprobeerd een staalkaart samen te stellen van wat je zoal kunt verwachten als je bij ons een cd koopt of naar één van deze avonden gaat.”

“De sound van Rat Records omschrijven is niet echt gemakkelijk. We gaan voor frisse en innovatieve muziek. Veel van ons zijn actief in het meer experimentele “jazz -en improvisatiecircuit”, maar we staan allen open om grensoverschrijdende muziek te maken. De muziek labelen die bij ons uitkomt is daarom  heel moeilijk. Je zal invloeden horen van rock, elektronische muziek, vrije improvisatie, jazz, pop… Van ruige muziek, minimale soundscapes, complexe improvisatie en mooie liedjes. Het kan allemaal. Vandaar ook “RAT”: “Rare And Treacherous” oftewel Zeldzaam en Misleidend.”

“Rat Event is een tour waar verschillende “RATartiesten” of muzikanten die ons genegen zijn carte blanche krijgen om iets nieuws op poten te zetten, of om met hun al bestaande band te touren. Eén voorwaarde was verbonden aan de carte blanches: we wilden een kruisbestuiving van artiesten uit het alternatieve rockcircuit en het jazz-improvisatiecircuit. Zo heb je Frederik Lyenn (een singer-songwriter – impro en jazzbassist – zanger en multimuzikant, die zijn eerste plaat opnam met Marc Ribot’s Ceramic Dog) in duo met New Yorkse free zangcoryfee Shelley Hirsch, Rudy Trouvé (eerste dEUS gitarist die iets gaat doen met Bart maris en Erik Tielemans, allebei vaste waarden in het improcircuit), Sanne van Hek (met Shazad Ismaily en Onno Govaert). Als vaste bands Chaos of The Haunted Spire, Jozef Dumoulin trio (met bassist Trevor Dunn, bekend van Mr Bungle, John Zorn, Fantomâs , Othin Spake) , DansDans en nog veel meer.
De programmering is er één van zeer hoog internationaal niveau. Met veel klinkende namen en interessante projecten. Wat aan de tour ook heel speciaal is, is dat het zeer zeldzaam is dat in deze zalen in het Belgische clubcircuit dit soort muziek geprogrammeerd wordt.”

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!