728x90 MM

Mixcloud Monday: Sjoerd Stolk (OCCII)

Onafhankelijk Cultureel Centrum In It oftewel OCCII bestaat in oktober 20 jaar. Sjoerd Stolk zit al 10 jaar bij OCCII, en weet dus alle ins en outs. Hij stelde dan ook de mixtape van deze week samen, met muziek van 20 jaar OCCII.

“Tijdens de grote verbouwing afgelopen zomer vond ik wat oude OCCII maandposters uit 1992/1993 terug. Dog Faced occii facade Hermans was een van de eerste die ik tegenkwam, naast De Kift en Han Bennink, maar ook Laika & The Cosmonauts en natuurlijk heel veel punk bands. Naast dat Dog Faced Hermans een van de beste live bands was, vond ik het nummer in deze mixtape goed passen bij wat en waar OCCII voor staat: ‘Live Action’; — “Want more action — live action — who’s the muse — who waits to move — love to chatter — talk passion — talking with my rhythm friend —- Too much tragic– deep buried — early stifled — rhythms lost — blaster heat — shake your spirit — live action — live life” –.
Verder denk ik bij het typische ‘OCCII-geluid’ aan Jooklo Duo (‘Primitve Power’), Red Herring, D-Clone, rauwer, origineler en ongepolijster dan de rest in het ‘genre’. Ook het feit dat er bij OCCII geen centrale boeker is, maar diverse collectieven die het programma regelen, maakt het verschil in geluid.”

“Veel vrijwilligers komen uit de punk/hardcore hoek maar boeken nu veel diverser, zoals te horen is op de IN OK/OUT KO, MKM!, A/V CLUB, REBEL UP! Soundclash die plaatsvinden naast de maandelijkse HC/Punk events natuurlijk. Wel hebben we dit jaar afscheid moeten nemen van de grootvaders van de Nederlandse hardcorescene: Lärm en Seein Red. Zij hebben de handdoek in de ring gegooid nadat er een zeer ernstige gehoorbeschadiging is geconstateerd bij een van hen.”

“Een aantal tracks is afkomstig van bands met huidige vrijwilligers of andere sympatisanten van de goede zaak, zoals Betercore, The LOCK, Jah Depender, G.W. Sok en Zea. De track van Filastine & Maga Bo (die beiden nog steeds frequent de OCCII aandoen op de REBEL UP! Soundclashes) is deels in de OCCII gemaakt. Een ander vaak geziene gast is Mark Gergis (Porest, Sublime Frequencies) en oprichter van SF’s zuster label; Sham Palace.
De meeste andere songs komen van bands die in de afgelopen tien jaar in de OCCII hebben gespeeld. Niet geheel toevallig de periode dat ik erbij ben gekomen. De eerste tien jaar zijn echter niet heel anders verlopen dan de afgelopen tien qua programma.”

“Ik heb zeer goede herinneringen aan het optreden dat Deerhoof gaf op een woensdagmiddag aan een volle zaal 6 jarige kinderen. We hebben al die jaren namelijk ook een kinderprogramma op de woensdagmiddag. Lees hier wat Deerhoof daar zelf van vond.
Wat ik ook fantastisch vond, waren de shows van James Chance, Lighning Bolt en Konono Nr.1/ Heel de zaal stond paf en te zweten. Ik kijk enorm uit naar Charanjit Singh (een 76 jaar oude meneer uit Bombay), die per ongeluk de acid house heeft uitgevonden, vijf jaar voordat de eerste platen uit Chigaco kwamen. In 1982 nam hij de LP ‘Ten Ragas To A Disco Beat’ op en gaat deze bij de OCCII  voor het eerst sinds die tijd live spelen.”

“Na onze jubileum maand OCCIItober, komen er nog een paar feestjes aan: Goodiepal, eindelijk! En Cosmic Jazz Legends The Pyramids (“Otherworldly”) spelen 29 November, en dan komt volgend jaar ook nog eens De Kift drie keer langs om hun gehele oeuvre te spelen!”

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!