728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: The Night of the Unexpected 2013

Het jaarlijkse event The Night of the Unexpected bestaat uit optredens uit de wereld van de experimentele elektronica, improvisatie en conceptuele popmuziek. Dit jaar heeft het programma een Russisch tintje, wegens het Nederland-Rusland jaar, op donderdag 5 september in Tivoli en op vrijdag 6 september in Paradiso. De mixcloud bestaat uit artiesten die komende editie optreden en is samengesteld door artistiek leider Ronald Speklé.

Begonnen als nacht van verrassing en experiment binnen de Gaudeamus Muziekweek is The Night of the Unexpected inmiddels uitgegroeid tot een avond voor de avontuurlijke muziekliefhebber in Nederland. Vanwege het Nederland-Ruslandjaar gaat The Night of the Unexpected dit jaar op de Russische toer. Programmeur Roland Spekle: “Naast haar Nederlandse edities in Tivoli en Paradiso komen er ook twee Russische Nights in Moskou in oktober.  In het programma van de Nederlandse en Russische editie worden artiesten, ensembles en componisten uitgewisseld, zoals het Moscow Contemporary Music Ensemble en Elena Rykova – die genomineerd is voor de Gaudeamus Muziekprijs”.”

“Het Moscow Contemporary Music Ensemble is Ruslands meest vooraanstaande kamermuziekensemble dat zich focust op hedendaagse muziek. Tijdens The Night of the Unexpected voeren ze werken uit van componisten Vladimir Rannev, Yannis Kyriakides, Alexander Manotskov en Elena Rykova. Verwacht geen voor de hand liggende en makkelijk te verteren stukken; op de instrumentenlijst staan ook megafoons, dennenappels, een tafeltennistafel, video en heel wat elektronica. Twee van de stukken die ze zullen spelen, beleven bovendien hun Nederlandse première tijdens The Night of the Unexpected.”

“De Amerikaanse Julianna Barwick (lees het interview in Gonzo (circus) #117 – uit op 6 september) maakt ijzingwekkende ambient folk. Haar nieuwe plaat ‘Nepenthe’ nam ze op in IJsland met producers en muzikanten gelieerd aan Sigur Rós en Múm, en verschijnt 20 augustus.”

“Bram Stadhouders schreef het indrukwekkende werk Henosis voor gitaar, slagwerk en elektronica voor zijn eigen improvisatietrio en acht zangers van het Nederlands Kamerkoor, als compositie opdracht voor het North Sea Jazz Festival. Niet voor niets gaf de Volkskrant het een viersterren recensie; met het resultaat bewijst Stadhouders dat klassiek en jazz/improvisatie als twee totaal ogenschijnlijk verschillende disciplines te verenigen zijn in één werk.”

“Andy Moor (The Ex) en Yannis Kyriakides deconstrueren hun favoriete rebetikamuziek om het daarna weer liefdevol op te bouwen. Het resultaat is een ongebruikelijke en originele interpretatie van de zogenaamde ‘blues’-muziek van de Griekse diaspora uit de vroege twintigste eeuw.”

Voor meer informatie, kijk op www.thenightoftheunexpected.nl

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!