728x90 MM

Mixcloud Monday: 25 jaar 4AD!

4ad main logo Muziekclub 4AD bestaat 25 jaar! En dat wordt gevoerd met verschillende optredens, én een mixtape voor Gonzo (circus). Een gesprek met directeur Patrick Smagghe over 25 jaar 4AD.

Wat waren de hoogtepunten van de afgelopen 25 jaar?
Teveel om op te sommen natuurlijk, een poging; Het openingslied van Herr Seele. Eerst maal, in ’88, Elvis Peeters op ons podium. The Ex, De Kift, No Means No en Fugzai die halt houden in Diksmuide en di in onze eerste 5 jaren van bestaan. Verhuizen van een klein cafétje aan de winkelstraat naar een iets ruimer pand bij het station en een pak vrijwilligers die meehelpen. Erkenning vanuit Vlaanderen als Muziekclub. Het bouwproject en de opening in 2005. De installatie video opname in 2007. Concerten, concerten, concerten de steeds nauwe band met de muzikanten onder andere door hen bij ons te slapen te leggen.

Is er iets dat jullie met 4AD in de muziekindustrie in België hebben veranderd/verbeterd?
We proberen zo ver mogelijk van de industrie te blijven. We werken met velen samen, maar muziekliefhebbers zijn het allemaal! Misschien hebben we naar de industrie toe wel enkele prikkels kunnen uitdelen.

Wat zouden julie met 4AD de komende jaren graag willen doen?
De huidige werking consolideren. Meer publiek generen in regio en meer publiek ontvangen voor de wereldmuziekconcerten. Zorgen dat de mensen van 4AD (vrijwilligers, raad van bestuur en beroepskrachten) niet afhaken door hen nauw te betrekken en te soigneren.

Waar staat ‘4AD’ voor? (Heeft dat trouwens nog iets te maken met het Britse label?)
We vonden een nummer in de naam heel aantrekkelijk en konden ons ook vinden in de artistieke gedachtegang van het label: klein, onafhankelijk, koppig.

Bij jullie wordt alles duurzaam gedaan, daarin is 4AD best vooruitstrevend. Kun je daar nog iets over vertellen?
Dit is een engagement dat sinds het begin gepromoot werd binnen 4AD en dat door de huidige vrijwilligers- en beroepsploeg nog meer naar buiten komt. Hier liggen de uitdagingen voor het rapen en daar blijven we zeker op inzetten. Straks ook via aparte communicatie op onze website.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!