728x90 MM

Mixcloud Monday: Oscar Smits Kerstmixtape 2012

kerstboom Kerst staat voor de deur dus tijd voor een Mixcloud Monday geheel in Kerststemming. Onze eigen Oscar Smit heeft de Kerstmixtape samengesteld en vertelt hieronder waarom.

“Ook dit jaar is er weer een enorm aanbod aan kerstmuziek. Ook voor de GONZO lezer zit hiertussen heel wat moois verborgen. Daarvoor moeten we vooral het web heel goed afzoeken want veel kerstmuziek wordt alleen digitaal uitgebracht.
Absoluut hoogtepunt van dit jaar is het boxje met vijf cd’s van Sufjan Stevens: ‘Silver & Gold’ (op Asthmatic Kitty Records). De muziek hierop varieert van Warp-achtige elektronica tot neo-folk. In het doosje zitten bovendien nog prachtig vormgegeven verrassingen als stikkers, poster en een boekje met de akkoorden en teksten van de meeste van de 58 songs(!). Een regelrechte verrassing is het stemmige ’Christmas Album’ (op Karaoke Kalk) van The National Jazz Trio Of Scotland. Spil van deze vijfkoppige (!) band is Bill Wells, die vorig jaar nog een indrukwekkend album maakte met Adian Moffat van Arab Strab. De traditionele kerstsongs op dit album krijgen een donkere en bijna minimal uitvoering. Geen verrassing is het dat The Killers ook dit jaar weer een kerstsingle uitbrengen. Het is een jaarlijks terugkerende zekerheid die steevast vergezeld gaat van een opzienbarende videoclip. Deze keer is het ‘I Feel It In My Bones’, die alleen via het web te verkrijgen is. Dat geldt ook voor  ‘Hey, It’s Christmas Vol.3’. Voor het derde jaar op rij is er een compilatie onder deze titel gratis te downloaden. Hij staat boordevol experimentele en avontuurlijke popmuziek van veela onbekende namen.
Hetzelfde doet het Amerikaanse label Summersteps Records. Op hun ‘What We Do On Our Holiday(s)’ staat een geweldige mengeling van weirde en exeperimentele muziek, die soms hoorspelachtige vormen aanneemt.
Nog een leuke website is die van Pastemagazine uit Georgia (USA). Op hun ‘Paste Holiday Sampler 2012’ staan 28 gratis tracks van mensen als Sufjan Stevens, Great Lake Swimmers plus veel onbekende tracks van new folk en akoestische artiesten.
Ook het Belgische label Cheap Satanism Records heeft een album via internet uit. Op hun ‘Another Christmas’ staan ongewone, soms spooky, songs van een collectief rond Gil Mortio dat zich Valley Of Love noemt. Dit Brusselse label is ooit opgericht om de muziek van het duo Keiki uit te brengen intussen groeit hun afwisselende catalogus gestaag.
In de bijbehorende kerststream is onder ander nog te horen het Utrechtse gezelschap How To Throw A Christmas Party. Al drie jaar lang bewijzen ze over een uitstekende smaak te bezitten met hun zelfgeschreven kerstmuziek. Dit jaar staat hun muziek op ‘Christmas Island’ in het teken van de vluchteling. Tracey Thorn, waar kennen we die ook alweer van. Ze is de vrouwelijke helft van Everything But The Girl. Haar kerstalbum ‘Tinsel & Lights’ (op Strange Feeling Records) bevat veel ongebruikelijke kerstcovers van artiesten als Jack White, Joni Mitchell of Ron Sexsmith. Het resultaat is een zeer stemmig album. Tenslotte een vergeten meesterwerk voor de elektronica liefhebber: het album ‘Winter Alchemy’ (op Noble Records, uit 2011) van een Japanner die zich Serph noemt. Hierop staan verstilde en dromerige elektronische winterlandschappen. Ideaal voor rond de kerst!

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!