728x90 MM

Mixcloud Monday: Pukkelpop 2013

Mikal Cronin

Vanaf donderdag kun je via onze blog weer drie dagen lang het liveverslag volgen vanop Pukkelpop. Dit jaar ook voor het eerst via Instagram. Morgen kun je nog een uitgebreide voorbeschouwing lezen met onze aanraders (en ook een paar dingen die we missen). Vandaag stelde onze Maarten Timmermans al een mixtape samen.

“Sinds 1992 bezoek ik jaarlijks Pukkelpop. Ondertussen is het festival bijna letterlijk uit zijn voegen gebarsten. Het aantal podia dat groeide van één naar acht, van één dag naar drie dagen, van een tiental bands naar bijna tweehonderd ofzo. Jaarlijks stel ik me de vraag of ik nog wil gaan. Telkens is er dan toch nog wel voldoende dat ik wel wil zien. Dat trekt mij dan toch weer over de streep. En toch zijn er weer een pak dingen die ik graag op Pukkelpop had willen zien spelen (eigenlijk vooral Goat!!). Om diverse redenen staan die er dan weer niet. We blijven hopen.

Voor deze mixtape heb ik gekozen voor een mix van nieuwe, opkomende artiesten en ouwe(re) rotten. Het is een persoonlijke tocht door drie dagen. Dingen die hoogstwaarschijnlijk aan bod gaan komen in onze liveblog. Ik heb er ook voor gezorgd dat de tape een brede blik geeft op de muzikale stijlen die aan bod komen tijdens drie dagen Pukkelpop. Van de garagerock van Mikal Cronin, via de improjazz van Dans Dans (met Bert ‘Flying Horseman’ Dockx) naar hiphop met Kendrick Lamar. Het mag ook heftiger met Amen Ra of dansbaarder met Factory Floor. Iets hermetischer, maar wonderschoon is The Haxan Cloak.

Na de annulatie van vorige week heb ik last-minute als afsluiter van deze tape iets van Neil Young toegevoegd. Want zijn geplande concert met Crazy Horse was er eentje waar ik naar uitkeek. Om die afzegging, nu ja, goed te maken, heb ik de 35 minuten durende compositie ‘Arc’ gebruikt. Een compositie samengesteld uit feedback, noise, intro’s, outro’s, jams en flarden ‘Like A Hurricane’. De opnames gebeurden tijdens de tournee van Neil Young samen met Crazy Horse tijdens de ‘Weld’-tournee begin jaren 1990. Iets speciaal zullen we maar zeggen.”

Vanaf donderdag is Pukkelpop live te volgen via deze blog.

 

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!