728x90 MM

Mixcloud Monday: Absolutely Free Festival en Micro Festival 2013

Moon Duo

Komende weekend zullen we keuzes moeten maken. Op amper veertig kilometer van elkaar vinden dan het Absolutely Free Festival (Genk)en het Micro Festival (Luik) plaats. Onze Maarten Timmermans maakte een mixtape om alvast in de stemming te komen.

“Beide festivals zijn geworteld in oude Belgische industriële omgevingen die werden omgebouwd tot bruisende culturele plekken. Het AFF vindt plaats op de oude mijnterreinen van C-Mine in Genk. Micro Festival koos als plek Espace 251 Nord, een plek die normaal gezien openstaat als kunstatelier. Ook de invulling van beide festivals verschilt grondig van de platgetreden paden die vele festivals bewandelen. Er wordt duidelijk gekozen voor een affiche met sterke, jonge (en iets minder jonge) bands/artiesten uit de experimentele, indie- en dancehoek.

Op vrijdag is het in Genk de beurt aan DJ’s uit de techno, house en aanverwanten. Dan treden onder meer Tomaz, Pierre, Red D, Jacob Korn en levende legende Derrick May voor het voetlicht. In Luik is het dan opwarmen met de noiserock van METZ en de psychedelische rock van Moon Duo.

De twee festivals focussen vooral op zaterdag 3 augustus. In Luik is het dan feest met o.a. de aan 31 Knots schatplichtige Luikenaars Frank Shinobi (een band die trouwens herinneringen oproept aan het ter ziele gegane Rhâââ Lovely), de Zwitsers van Peter Kernel (leverancier van fijne clips) en de Nieuw-Zeelandse postpunkers Die!Die!Die!.

Op de C-Mine in Genk treden verspreid over drie podia fijne Belgen zoals Syndrome, PAON, Reiziger, Horses, Tonsils, Longlost, Condor Gruppe en Manngold aan. Zoals gezegd, niet de stoet voor de hand liggende Belgische bands. Zij krijgen weerwerk van buitenlandse bands als Concrete Knives, Toy en toppers zoals Vondelpark en Girls Against Boys. Die laatsten lieten afgelopen voorjaar in Brussel trouwens nog horen hoe noiserock moet gespeeld worden. Hard en compromisloos.”

We kunnen alleen maar instemmen met de uitspraak die Tom Barman onlangs deed op het Cactusfestival: “De toekomst is aan de kleine en middelgrote festivals”. Deze twee bewijzen zijn gelijk. Oh ja, AFF is gratis. Voor het Micro Festival betaal je 8 euro voor vrijdag en 12 euro voor een kaartje voor de twee dagen. Aparte zaterdagtickets zijn er niet meer te krijgen.

Meer info:
www.kissmyaff.be
www.microfestival.be

P.S.:
Holograms had moeten spelen op Micro Festival. Last minute lieten zij het echter afweten. Zij worden vervangen door de Spaanse garagerockers Mujeres.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!