728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: Le Guess Who? 2013

The Fall

Voor alweer de zevende keer wordt de binnenstad van Utrecht gevuld met dé indiebandjes van dit moment. Le Guess Who? staat voor de deur en maakt van 28 november tot en met 1 december de dienst uit. Een festival waar de psychedelische randen van de popmuziek worden opgezocht, aldus programmeur Bob van Heur, die speciaal voor Gonzo (circus) een Le Guess Who?-mixtape samenstelde. Yoni Drijfhout van Le Guess Who? geeft tekst en uitleg.

“De mixtape gaat van start met Mammane Sani, een artiest uit Niger waar we erg trots op zijn om te mogen ontvangen. Gewapend met orgel en drumcomputer, nam hij zijn enige album ‘La Musique Électronique du Niger’ op in 1978, waarvan slechts 100 cassette tapes werden gemaakt. Desondanks is zijn muziek in de daaropvolgende decennia veelvuldig in de Nigerese populaire cultuur gebruikt. Slechts twee cassettes hebben de tand des tijds overleefd; Mammane Sani heeft er zelf een in bezit, de ander werd onlangs herontdekt in een muziekarchief in Niger en opnieuw uitgebracht.”

“Ook uniek wordt het optreden van psychfolkzangeres Linda Perhacs. Haar eerste album ‘Parallelograms’ kwam uit in 1970 en heeft in de decennia daarna een cultstatus opgebouwd. Artiesten als Sonic Youth, Devendra Banhart en zelfs Daft Punk geven aan sterk beïnvloed te zijn door Perhacs. Het label Wild Places deed er twee jaar over om haar op te sporen. Nu 43 jaar later heeft ze een tweede album aangekondigd en komt ze naar Le Guess Who? voor een optreden in de prachtige ambiance van de Janskerk.”

“Een van de hoogtepunten van Le Guess Who? 2012 was Ty Segall. Dit jaar komt hij, met akoestisch album ‘Sleeper’ op zak, terug naar Utrecht. Met dat album bewijst Segall dat hij geen fuzz-pedaal nodig heeft om te kunnen overtuigen. Tijdens de vrijdag van Le Guess Who? zal hij een eigen podium cureren, waar onder andere White Fence, J.C. Satàn en Jacuzzi Boys act de présence geven.”

“Dit zijn slechts enkele van de ruim honderd artiesten die Utrecht aandoen tijdens het Le Guess Who? festival, die absoluut de moeite waard zijn om te beluisteren! De mixtape geeft een goed voorproefje.”

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!