728x90 MM

Mixcloud Monday: Opal Tapes

Huerco-S-Live-BK-2
Huerco S

De helft van 2013 is al weer om. Tijd voor een overzicht. Wat haalt het misschien wel tot het jaarlijstje? Vandaag: Jannis van de Sande.

“Met slechts de helft van 2013 achter de kiezen is het gewaagd om straffe uitspraken te doen over hoe het jaar de muziekgeschiedenis zal ingaan. Maar een onschuldige terugblik op de eerste helft: dat moet kunnen. Deze mix bestaat dan ook uit een verzameling tracks die niet onder de radar zijn gebleven.
Opal Tapes, dat in de vorige Gonzo (circus) stof vormde voor een labelreport, is goed op weg om te scoren in de eindejaarslijstjes. Met uitzondering van enkele vinylreleases kiest het label resoluut voor de cassette, een medium dat perfect aansluit bij de rauwe klank van onder andere Huerco S, PMM en S Olbricht. Ook Leaving Records levert met tapes van Ras G en The Cyclist een mooie bijdrage tot de hernieuwde glorie van het magneetbandje.
Verder werd 2013 tot nu toe gekenmerkt door een voorkeur voor analoge sounds. De muziektechnologie staat geen seconde stil, maar op de platen van Yong Yong, Miles en IVVVO spelen vooral drumcomputers en modulaire synths de hoofdrol.
Ook is er ruimte voor experiment. Daarvan getuigen Xopher Davidson & Zbigniew Karkowski en Nicholas Bullen. Zij zoeken en vinden een mooie balans tussen academische elektronische muziek en mooie klanken.
Knappe releases, stuk voor stuk, maar laten we vooral hopen dat de tweede helft van het jaar evenveel hoogtepunten in petto heeft. Afspraak in januari.”

Mixcloud Monday: Jannis van de Sande – Gonzo (circus) by Gonzocircus on Mixcloud

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!