728x90 MM

MIXCLOUD MONDAY: Incubate Festival 2013

16 tot en met 22 september wordt Tilburg weer omgetoverd tot het Incubate festival. Zeven dagen lang vernieuwende en verrassende muziek. Jan Vrijens van Incubate stelde de mixtape samen en vertelt welke artiesten je móet zien. 

“Kiezen uit de Incubate line-up blijft lastig. Het is alsof je twaalf snoepjes uit mag kiezen, maar er tegelijkertijd ongeveer 280 moet laten liggen. Alleen al de variatie aan snoepjes is overweldigend. Zwarte snoepjes, zure snoepjes, lawaaiige snoepjes. Ok, die vergelijking hebben we wel ver genoeg doorgevoerd. Ik heb in ieder geval zo veel snoepjes uitgezocht die ik, elk in hun eigen recht, zéér interessant vind deze Incubate. Artiesten bedoel ik.”

“Zo is er Public Service Broadcasting die met visuals van oude “boodschappen voor het algemeen goed”, in combinatie met prachtige elektronische post-rock, een leerzame show neerzetten. Denk: Boards of Canada voor kinderen die graag studeerden.  Voor de iets meer duistere elektronica tip ik graag Dalhous, Wife en Vatican Shadow. Waar de eerste twee artiesten zich specialiseren in duistere, zelfs mooie post-dub is Vatican Shadow meer bedoeld voor gitzwarte, militaire feestjes. Dood en verderf waren zelden zo indrukwekkend. The Black Heart Rebellion maakte misschien zomaar een van de beste albums van 2013. Post-metal voor de manisch depressieve muziekfanaten.”

“Voor de totale elektronische vernietiging heb ik Pete Swanson en Wolf Eyes uitgekozen. Misschien wel twee van de beste noise artiesten van het afgelopen decennium. Nog meer fijne chaos met Fire! een van de spannendste free-jazz/noise bands op Incubate. Saxofonist Mats Gustafsson speelt alweer voor de derde keer op Incubate, maar als de show met Fire! ook maar een beetje lijkt op de afgelopen twee doortochten van Mats, zou ik zeer verbaasd zijn.”

“Poeh, en dan hebben we nog Condor Gruppe en Fat White Family. De eerste band is eigenlijk een wandelende Sergio Leone soundtrack band; zo groovy en sfeervol dat je je ogenblikkelijk in de Mexicaanse (of Italiaanse) woestijn waant. En Fat White Family, een stel Britten die vieze country-garage maken die vooral live nogal eens flink uit de bocht vliegt. Goede bandnaam ook.”

“Als laatste koos ik ook nog Sean Nicholas Savage. Ik ga niets zeggen over Sean Nicholas Savage. Dat zou niet goed voelen. Het is beter om zelf te ontdekken wat dit Canadees fenomeen te bieden heeft.”

“Incubate wordt prachtig.”

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!